Ελλάδα

Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές για την τύχη του ΕΚΑΣ

fs-07202015-03143738341554397.jpg

Το «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ δεν θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, αλλά από τον Ιούνιο, για να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν ποσά οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους δανειστές, ώστε το σταδιακό «ψαλίδι» να μην ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, αλλά από τον Ιούνιο, ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν ποσά οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ζητούμενο είναι πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργείται από το αργοπορημένο «νυστέρι» στο ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται διάφορα σενάρια. Στο τραπέζι είναι η κάλυψη της διαφοράς για τον Ιούνιο (η σύνταξη Ιουνίου έχει ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων) από το ειδικό επίδομα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (πλεόνασμα προϋπολογισμού). Πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος ή αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για φέτος, ώστε να το χάσουν περισσότεροι συνταξιούχοι (με τα εισοδηματικά του νόμου το χάνουν πάνω από 70.000).

Ειδικότερα, ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει πως το ΕΚΑΣ σταδιακά καταργείται από 1/1/2016 μέχρι 31/12/2019, ώστε να πάψει να ισχύει εντελώς από 1/1/2020. Κάθε χρόνο τα εισοδηματικά κριτήρια θα αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω, ώστε να το χάνουν ολοένα και περισσότεροι δικαιούχοι. Επειδή η μεταβατική αυτή περίοδος των τεσσάρων ετών ψαλιδίστηκε κατά ένα 6μηνο, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση ο οριστικός θάνατος του ΕΚΑΣ να έρθει νωρίτερα (τέλη του 2019) ή εναλλακτικά να πέσουν κι άλλο τα κριτήρια για φέτος.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top