Περιβάλλον

Το αμερικανικό ναυτικό κατηγορείται ότι σκοτώνει, τραυματίζει ή παρενοχλεί θαλάσσια θηλαστικά

550_334_337166.jpg

Μέσα σε μόλις πέντε έτη, το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σκοτώσει, τραυματίσει ή παρενοχλήσει περίπου δώδεκα εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ακτιβιστών.

Η οργάνωση «Συμμαχία Δράσης Δυτικής Ακτής» (WCAA) εξέτασε τις επίσημες αναφορές Εκπαίδευσης και Δοκιμών του Ναυτικού για τις βορειοδυτικές πολιτείες, στις οποίες αναφέρονται όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων, καθώς και τις επιστολές εξουσιοδότησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), ώστε να φτάσει στη συνολική εκτίμηση.

Όλα τα περιστατικά με θαλάσσια θηλαστικά καταμετρούνται και αναφέρονται σε αυτές τις αναφορές, συμπεριλαμβάνοντας από απλές παρενοχλήσεις έως θανάτους.

Οι δραστηριότητες του Ναυτικού περιλαμβάνουν εκρήξεις ναρκών και βομβών στον ωκεανό, καθώς και τη χρήση σόναρ σε ευαίσθητα ενδιαιτήματα, κατά τη διάρκεια ασκήσεων, επισημαίνει η WCAA στην ιστοσελίδα της.

Η χρήση σόναρ μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους ζώων, καθώς η αρχική παρενόχληση τα οδηγεί συχνά έξω από το φυσικό τους περιβάλλον. Εξάλλου, στα 140 ντεσιμπέλ, οι ηχητικές δονήσεις μπορούν να προκαλέσουν ρήξη εσωτερικών οργάνων ακόμη και στους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν προβλήματα ακοής στα 85 ντεσιμπέλ. Το ναυτικό σόναρ έχει δυνατότητες για τουλάχιστον 235 ντεσιμπέλ.

«Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί», δήλωσε η Κάρεν Σάλιβαν, εκπρόσωπος της WCAA. «Τα ίδια μεμονωμένα ζώα μπορεί να παρενοχλούνται ξανά και ξανά, καθώς μεταναστεύουν σε διαφορετικές περιοχές, και ο μόνος τρόπος για την προστασία τους είναι ο περιορισμός της χρήσης του σόναρ και των εκρηκτικών υλών στους βιοτόπους τους», πρόσθεσε.

Οι αριθμοί είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτεροι, καθώς τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν απειλούμενα θαλάσσια πτηνά, ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και χερσαία είδη που επηρεάζονται από τις δραστηριότητες του Ναυτικού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top