Διεθνή

Το Ανώτατο Δικαστηρίο των ΗΠΑ μπορεί να εξυπηρετήσει εξαγγελίες του Τραμπ

2016-03-02T032112Z_1766702953_TB3EC3209B

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες ημέρες αποφασίσει υπέρ της διακυβέρνησης Ομπάμα για το χειρισμό θέματος που αφορά στη μετανάστευση, τότε, η απόφαση αυτή, μπορεί απροσδόκητα να εξυπηρετήσει, τον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα έχει ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο να ενεργοποιήσει πρόταση της που εκπονήθηκε το 2014, σχετικά με την προστασία 4 εκατ. μεταναστών από ενδεχόμενη απέλαση. Την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, εμπόδισαν τα πολιτειακά δικαστήρια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί ν’ αποφανθεί ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει τις απαραίτητες εξουσίες προκειμένου να εφαρμόσει το σχέδιο προστασίας των μεταναστών μέσω της ενσωμάτωσής του, σε ομοσπονδιακό πλαίσιο νομοθεσίας.

Μια τέτοια απόφαση θα καταστήσει δυνατή την υπογραφή ειδικού προεδρικού διατάγματος για τη μετανάστευση, προκειμένου να προστατευτούν οι μετανάστες γονείς, παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και είναι Αμερικανοί πολίτες.

Ένα τέτοιο προεδρικό διάταγμα θα μπορούσε να υπογραφεί πριν ο Μπαράκ Ομπάμα εγκαταλείψει το Λευκό Οίκο.

«Στην περίπτωση, που το δικαστήριο αποφασίσει για την ευρεία δικαιοδοσία του προέδρου των ΗΠΑ, γενικά στο μεταναστευτικό νόμο, τότε, σίγουρα, η εξέλιξη αυτή θα λύσει τα χέρια του Τραμπ» υποστηρίζει ο Στέφεν Γέιλ-Λόερ ειδικός στο νόμο περί μετανάστευσης, στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Κορνέλ, αναφερόμενος στις προεδρικές εξουσίες που μπορεί να επικαλεστεί ο Τραμπ για να επιβάλλει περιορισμούς στην είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, από συγκεκριμένες χώρες.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top