Διεθνή

Το Brexit αυξάνει τις αποδόσεις των ομολόγων του Νότου

brexit.jpg

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου κατέγραψαν σήμερα άνοδο μετά τη δημοσκόπηση, αργά την Παρασκευή, που αποτύπωσε σημαντικό προβάδισμα 10 μονάδων για το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το δημοψήφισμα που θα γίνει σε 10 ημέρες αναμένεται να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η στήριξη για την οικονομική και πολιτική ένωση φθίνει λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και της υψηλής ανεργίας.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα στρατόπεδα υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης βρίσκονται στήθος με στήθος ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Ωστόσο, η δημοσκόπηση της Παρασκευής, που διενήργησε η ORB για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent, έδωσε το μεγαλύτερο προβάδισμα για το στρατόπεδο του Brexit εδώ και ένα χρόνο που η εταιρία ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις με αυτό το ερώτημα.

Οι ανησυχίες για το Brexit οδήγησαν τη μεταβλητότητα της στερλίνας σε ιστορικό υψηλό σήμερα καθώς η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου και σε χαμηλό τριετίας έναντι του γεν.

«Σε περίπτωση ενός Brexit… θα λέγαμε ότι ο πολιτικός κίνδυνος για την υπόλοιπη ΕΕ και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη θα αυξηθεί», σχολίασε ο Πέτερ Σάφρικ, επικεφαλής τμήματος ευρωπαϊκής ανάλυσης της RBC.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,35% και το 1,48%, ενώ οι ελληνικές αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 17 μονάδες στο 7,85%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, παρέμειναν μια ανάσα από το μηδέν, στο 0,02%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,01%.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top