Πολιτική

To ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό

550_334_462851.jpg

Του Θάνου Τριανταφύλλου

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ – ΕΛΚ) της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 για το κορυφαίο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε την πρότασή του για τη συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη και στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου στις Βρυξέλλες, η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Η συνεδρίαση του ΕΛΚ, αποφασίστηκε να γίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Σεπτεμβρίου, ώστε τα μέλη του ισχυρότερου κόμματος στην ΕΕ να αποκτήσουν ίδια άποψη για τη λειτουργία των κέντρων μετεγκατάστασης και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και να αντιληφθούν πλήρως τις επιπτώσεις που έχει η άρνηση της Ευρώπης μέχρι σήμερα να δεχτεί το πάγιο ελληνικό αίτημα για αναλογικό επιμερισμό του προβλήματος σε όλη την ΕΕ.

Η πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Κοινή μας πρόκληση – Συλλογική μας απάντηση», έγινε δεκτή με εγκωμιαστικά σχόλια από τα μέλη του ΕΛΚ κι έτσι στη συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης για το προσφυγικό θα συμμετάσχουν τα μέλη του ΕΛΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών, Ευρωπαίοι Επίτροποι, Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ και σημαίνοντα στελέχη από όλη την Ευρώπη.

«Δώσαμε μια μάχη προκειμένου να πείσουμε τα μέλη του ΕΛΚ να γίνει μια συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη με θέμα το προσφυγικό και την κερδίσαμε. Είναι η πρώτη φορά που το ΕΛΚ θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη και είναι η πρώτη φορά που ορισμένα από τα σημαντικότερα πολιτικά στελέχη της ΕΕ θα δουν από κοντά τις επιπτώσεις του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα. Η Ευρώπη ήρθε η ώρα επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποδεχτεί το εθνικό μας αίτημα για αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με βάση τα πληθυσμιακά τους μεγέθη. Η Ελλάδα αφέθηκε μέχρι σήμερα μόνη της να διαχειριστεί ένα ζήτημα, που οφείλει να διαχειριστεί ολόκληρη η Ευρώπη.

Γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα να έρθουν στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του ΕΛΚ από όλη την Ευρώπη, για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει και να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπως και πόσο σημαντικό είναι να σεβαστούν την αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η ίδια η ΕΕ. Πρέπει να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ειδικά το ΕΛΚ που είναι κυρίαρχο σήμερα στην ΕΕ, ποια ακριβώς είναι η κατάσταση με το προσφυγικό στη χώρα μας. Εμείς συμβάλλουμε με την κίνησή μας αυτή στην εθνική προσπάθεια να επιμεριστεί το πρόβλημα του προσφυγικού σε όλη την Ευρώπη, με τρόπο δίκαιο και αναλογικό. Και συνεχίζουμε να ζητούμε κι από την ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων και σε επίπεδο χώρας, διότι σήμερα το βάρος του προβλήματος το σηκώνει σε δυσανάλογο ποσοστό η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίαςστα μέλη του ΕΛΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η προσφυγική κρίση θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που έχει γνωρίσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αντιμετωπίζει μαζική εισροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού. Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ, δεδομένου ότι αυτό το δύσκολο θέμα απαιτεί ένα κοινό πολιτικό όραμα, βασισμένο στην αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ και μια πολιτική συναίνεσης γύρω από αυτό το όραμα σε όλα τα επίπεδα. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς, ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών είναι καίριας σημασίας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κοινή πρόκληση και να διαμορφώσουν μια συλλογική αντιμετώπιση. Επιπλέον, δεδομένης της αύξησης του λαϊκισμού στην ΕΕ, η οικογένεια του ΕΛΚ έχει την ευθύνη της διατήρησης των αξιών μας και την ευθύνη να εξηγήσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ότι η μόνη απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι μόνο περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη πολιτική ενότητα».

Η συνεδρίαση του ΕΛΚ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 και θα ακολουθήσει αυτοψία των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων που λειτουργούν στην Κεντρική Μακεδονία.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top