Πολιτική

Το ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

550_334_398005.jpg

«Τα στοιχεία του ΟΗΕ για το 2015, με τον πρωτοφανή αριθμό των 65,3 εκατ. προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων, από τους οποίους το 50% είναι παιδιά, με τα 5,4 εκατ. ανθρώπους που έγιναν για πρώτη φορά πρόσφυγες μέσα στο 2015, είναι ο καθρέφτης ενός συστήματος που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, ξεριζωμό και προσφυγιά», επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η σχετική ανακοίνωση προσθέτει: «[Τα στοιχεία] δείχνουν ακόμη ότι αν οι λαοί δεν βάλουν τη δική τους σφραγίδα, στοχεύοντας τον πραγματικό υπαίτιο, δηλαδή τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα εκατομμύρια των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων ανθρώπων θα αυξάνονται κάθε χρόνο».

«Ο ελληνικός λαός είδε την περασμένη χρονιά πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες, Σύρους, Αφγανούς, Ιρακινούς κ.ά. να περνούν από την Ελλάδα, προσπαθώντας να χτίσουν μια νέα ζωή σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ. Βλέπει τώρα τον εγκλωβισμό 57.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, το διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Έδειξε, με όλους τους τρόπους, την ενεργή συμπαράσταση και αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων, φέρει τεράστιες ευθύνες για τη στάση της απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα» τονίζει το ΚΚΕ διότι:

«Ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που ανοιγοκλείνουν τα σύνορα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ψήφισε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ψηφίζει νόμους και τροπολογίες που καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων, κουρελιάζουν το διεθνές δίκαιο και οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα. Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τη “φύλαξη” των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων και στηρίζει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τη δραματική αύξηση των ευρωνατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, για κλιμάκωση των επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή και νέα επέμβαση στη Λιβύη. Δίνει “γην και ύδωρ” στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στις οποίες συμμετέχει ενεργά. Εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε σοβαρούς κινδύνους».

Στην ανακοίνωση του κόμματος προστίθεται ότι «παρά τα ψεύτικα τα λόγια συμπάθειας προς τους πρόσφυγες, στην πραγματικότητα (η κυβέρνηση) συμβάλλει στην κλιμάκωση του προσφυγικού προβλήματος, στη δημιουργία νέων μαζικών προσφυγικών κυμάτων» .

Το ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, απευθύνει προσκλητήριο πάλης στον ελληνικό λαό και το κίνημά του για:

«Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στη χώρα μας, όπως η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και να εξασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων. Να γίνουν ανθρώπινοι και υγιεινοί οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, με κρατική φροντίδα, χωρίς ιδιώτες και ΜΚΟ, με ειδική μέριμνα για τα παιδιά, τους ασυνόδευτους ανήλικους, τις εγκύους, τα άτομα με αναπηρίες. Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και οι επιτροπές ασύλου, να υπάρχει δωρεάν νομική βοήθεια και διερμηνεία για τη γρήγορη, αξιόπιστη και δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Να φύγει το ΝΑΤΟ, ο Frontex και οι ανάλογοι μηχανισμοί της ΕΕ από την Ελλάδα».

Τέλος το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τους πρόσφυγες «να δυναμώσουν την κοινή πάλη τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την προετοιμασία νέων πολέμων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» και ζητά να μην υπάρξει «καμία συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», «να κλείσει η βάση της Σούδας, να μη δοθεί καμία σπιθαμή ελληνικού εδάφους, αέρα και θάλασσας για την υποστήριξη των πολεμικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών», καθώς και να υπάρξει «αποδέσμευση από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς, απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top