Πολιτική

Το Μαξίμου «ζυγίζει» το Brexit

maxiasm1-656x410.jpg

Τις επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι έντονη η ανησυχία τόσο για άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, όπως π.χ. στους κλάδους του τουρισμού και των εξαγωγών, κυρίως όμως για τυχόν σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου μετά το Brexit, καθώς είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στην ΕΕ.

Ένα τρίτο ζήτημα το οποίο ανησυχεί έντονα το Μαξίμου είναι η πορεία της ευρωπαϊκής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, καθώς η έκρηξη του ευρωσκεπτικισμού, όπως επιβεβαιώθηκε και από το βρετανικό δημοψήφισμα, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Το βρετανικό ζήτημα επισκίασε την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, όσο και το Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις παρουσία και του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από αλλαγή ρότας και επιστροφή στην πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΕ το Σάββατο, με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να θέτει το δίλημμα στο οποίο καλείται σύμφωνα με την κυβέρνηση να πάρει θέση η Ευρώπη. «Είτε με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά που διχάζει, είτε με την Αριστερά που ενώνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εκμετάλλευση της βρετανικής θρυαλλίδας εξελίξεων για το συνασπισμό ενός ευρύτερου μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων για ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Φρανσουά Ολάντ, όταν ο Γάλλος πρόεδρος βρισκόταν με τον Ματέο Ρέντσι, συνομίλησε το βράδυ της Κυριακής και με τον Σουηδό ομόλογό του, Στέφαν Λεβέν, με τον οποίο συμφώνησαν σε αμοιβαία υποστήριξη άμεσων πρωτοβουλιών για την «ανάγκη να υπάρξει ένας αναπροσανατολισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω στις δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες».

Τα πρώτα μηνύματα από την Ισπανία, στη δυναμική της οποίας είχαν ποντάρει για τους ευρύτερους συσχετισμούς στο κυβερνητικό επιτελείο προκάλεσαν ένα ελαφρύ «μούδιασμα», καθώς το «αδερφό» Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας ήρθε στην τρίτη θέση με ποσοστά χαμηλότερα του αναμενομένου. Το ενδιαφέρον ωστόσο παραμένει μέχρι να αποκαλυφθεί το πρόσημο της κυβέρνησης που θα σχηματισθεί στην Ισπανία, καθώς η προοπτική της συνεργασίας Σοσιαλιστών και Podemos παραμένει ορατή.

Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους μέχρι τη Σύνοδο της Τρίτης στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα, παρουσία και των Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top