Ελλάδα

Το μήνυμα αλληλεγγύης της Βανέσα Ρεντγκρέιβ στους πρόσφυγες

redgrave-735x459.jpg

«Ένας άνθρωπος χάνει την οικογένειά του και το σπίτι του. Ένα παιδί στη θάλασσα προσπαθεί να αναπνεύσει. Μια μητέρα περπατάει χιλιάδες χιλιόμετρα με το μωρό της στην αγκαλιά. Δεν είναι ζήτημα χρώματος, γλώσσας, φυλής ή θρησκείας το να τους βοηθήσουμε. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς».

Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν τη βοήθειά τους στέλνει η σπουδαία βρετανή ηθοποιός, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου).

Η πολυβραβευμένη ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτικό σποτ αφιερωμένο στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Το σποτ είναι πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ανθρωπιστική οργάνωση.

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ επισκέφθηκε την Ελλάδα δύο φορές τους προηγούμενους μήνες και είχε την ευκαιρία να συναντήσει πρόσφυγες και να δει από κοντά τις δράσεις των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της δεύτερης επίσκεψής της στην Ελλάδα, η ηθοποιός και ακτιβίστρια εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ ενάντια στην Ευρώπη που «ποδοπατά τις αξίες και τις ανθρώπινες ζωές» και προσέθετε: «Όταν βλέπω τα μωρά και τις γυναίκες και τους άνδρες που προσπαθούν να τα προστατεύσουν, σκέφτομαι μακάρι να μπορούσα να σας προστατέψω, αλλά δεν μπορώ να ανοίξω τα σύνορα. Όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και αναρωτιέμαι γιατί επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να κλείσουν τα σύνορά τους».

Και περιέγραφε χαρακτηριστικά: «έχω περάσει πολύ χρόνο στη ζωή μου με τους πρόσφυγες. Όμως ποτέ δεν ονειρεύτηκα όταν ήμουν νέα ότι θα βλέπω ανθρώπινα όντα να αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από πολεμικές δυνάμεις ή κυβερνήσεις που ρίχνουν βόμβες, χωρίς να σκέφτονται αυτούς που υποφέρουν».

Στη συνέντευξή της είχε αισθανθεί και την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες της στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι «βοηθούν τους πρόσφυγες με την καρδιά τους και με ό,τι μπορούσαν να δώσουν. Με άλλα λόγια αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες ως ανθρώπινα όντα».

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» μας καλούν να στηρίξουμε την οργάνωση μέσα από την ιστοσελίδα της. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν περιθάλψει από τις αρχές του 2015 στην Ελλάδα περισσότερους από 55.000 πρόσφυγες και έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 88.000 ανθρώπους. Επίσης, μέσα σε τέσσερις μήνες συνέβαλαν στη διάσωση περισσότερων από 18.000 ανθρώπων στο Αιγαίο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top