Αυτοκίνητο

Το νέο Volvo S90 στην Ελλάδα

volvo1.jpg

Το νέο Volvo S90, το ολοκαίνουριο 4θυρο μοντέλο της σουηδικής φίρμας, είναι το δεύτερο μέλος της σειράς 90. Όπως το XC90, έτσι και το S90 βασίζεται στη νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) που έχει σχεδιάσει και εξελίξει ή εταιρία. Πρόκειται για την προηγμένη σπονδυλωτή προϊοντική πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για όλα τα μελλοντικά μεγάλα μοντέλα στις σειρές 60 και 90.

Σχεδίαση

Το S90, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό, έχει την ίδια οπτική ταυτότητα με το XC90. Πρόκειται για την σχεδιαστική φιλοσοφία που χάρισε στη Volvo το βραβείο «Brand Design Language Award 2016» από την επιτροπή Car Design Award.

Το νέο S90 διαθέτει λιτές και μοντέρνες γραμμές. Η μάσκα του, που αποτελείται από κάθετες λωρίδες και δένει αρμονικά με τα φωτιστικά σώματα που προσομοιάζουν το σφυρί του Θωρ, παραπομπή στην πλούσια σκανδιναβική μυθολογία. Το ανασχεδιασμένο logo εμπρός καθώς και η αναφορά του πλήρους ονόματος της μάρκας πίσω, είναι από τα βασικά γνωρίσματα.

Στο εσωτερικό, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η κεντρική οθόνη αφής είναι ίδια με του XC90 ενώ το νέο S90 διακρίνεται από τις νέες σχεδιαστικές λεπτομέρειες περιμετρικά στις πόρτες και στο ταμπλό, που δίνουν μία τρισδιάστατη αίσθηση στο χώρο. Οι κάθετοι αεραγωγοί, είναι μία παραπομπή σε ρετρό σχεδίαση αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μία διακριτή οπτική διαφοροποίηση σε σχέση με το εσωτερικό του XC90.

volvo2.jpg

 

Ασφάλεια – Intellisafe

Με τον όρο Intellisafe η Volvo περιγράφει κάτω από μία κοινή ονομασία όλα τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσφέρει στα μοντέλα της. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό.

Ημι-αυτόνομη οδήγηση

Το νέο S90 διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό ένα σύνολο συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσδίδουν στο μοντέλο χαρακτηριστικά ημι-αυτόνομης οδήγησης. Κάποια από αυτά, κωδικοποιημένα με το όνομα Intellisafe Assist, υποδηλώνουν παράλληλα την ξεκάθαρη πρόθεση της σουηδικής μάρκας να βρεθεί στην κορυφή της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, η οποία αναμένεται να είναι μέρος της καθημερινότητας του οδηγού στο εγγύς μέλλον.

Τα περισσότερα συστήματα του Intellisafe στο S90 είναι γνωστά και από άλλα σύγχρονα μοντέλα της φίρμας. Ανάμεσά τους το Adaptive Cruise Control (προσαρμοζόμενο cruise control), το Distance Alert (ειδοποίηση προσέγγισης σε προπορευόμενο όχημα), το Lane Keeping Aid (για διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας του), το Lane Departure Warning (ειδοποίηση αν το όχημα τείνει να παρεκκλίνει της λωρίδας κυκλοφορίας του), το Driver Alert Control (που ανιχνεύει την κόπωση στον οδηγό) και πολλά άλλα, τα οποία συνδυαστικά με ένα νέο σύστημα, το Pilot Assist, είναι υπεύθυνα για τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης του S90.

Το Pilot Assist είναι ένα σύστημα ενεργητικής ασφάλειας, βελτιστοποιημένο για κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, που στόχο έχει να κάνει την οδήγηση πιο εύκολη. Ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη του Adaptive Cruise Control, προσθέτοντας την αυτόματη κίνηση του τιμονιού χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού και αφαιρώντας την προϋπόθεση ύπαρξης προπορευόμενου οχήματος. Με την ενεργοποίηση του Pilot Assist από τον οδηγό, με επιλογή στα αριστερά του τιμονιού, το αυτοκίνητο επιταχύνει, επιβραδύνει και στρίβει παραμένοντας στη λωρίδα κυκλοφορίας του, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μέχρι ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη προπορευόμενου οχήματος. Η λειτουργία του Pilot Assist έχει επικουρικό χαρακτήρα, αν διαγνωσθεί ότι ο οδηγός δεν κάνει κάποια – έστω απειροελάχιστη – κίνηση ή διόρθωση στο τιμόνι για χρονικό διάστημα που ανάλογα με την ταχύτητα κυμαίνεται από 12-15 δευτερόλεπτα, τότε το Pilot Assist απενεργοποιείται. Εξυπακούεται ότι ο οδηγός τόσο ουσιαστικά (ελέγχοντας το σύστημα) όσο και νομικά είναι αυτός που ανά πάσα στιγμή έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

volvo3.jpg

 Οδική συμπεριφορά

Η Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στους μηχανικούς της για αυτοκίνητα που συνδυάζουν υψηλού επιπέδου οδική συμπεριφορά με άνεση και ασφάλεια. Το ανασχεδιασμένο σύστημα διεύθυνσης, τα διπλά ψαλίδια εμπρός, το πρωτοποριακό σύστημα ανάρτησης στον πίσω άξονα, σε συνδυασμό με την υψηλή ακαμψία και στιβαρότητα του πλαισίου (στο S90 περισσότερο από 35% είναι το ποσοστό χάλυβα υπερυψηλής αντοχής – boron steel), εγγυώνται απολαυστική και άκρως συμμετοχική οδήγηση.

volvo4.jpg

Κινητήρες-Μετάδοση

Το S90 εξοπλίζεται με τους τελευταίας γενιάς 2λιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της οικογένειας Drive-E, οι οποίοι συνδυάζονται με το γνωστό και από το XC90 αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, οκτώ σχέσεων.

Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε δύο επίπεδα ισχύος, αμφότερες με διπλό turbo και ισχύ 190 (έκδοση D4, η μόνη προσθιοκίνητη) ή 235 (έκδοση D5, τετρακίνητη) ίππους. Οι 2λιτροι πετρελαιοκινητήρες της οικογένειας Drive-E διαθέτουν μία νέα πατέντα, την PowerPulse. Πρόκειται για μία λειτουργία η οποία εξασφαλίζει άμεση απόκριση στο πάτημα του γκαζιού χωρίς την παραμικρή υστέρηση που παρουσιάζεται στους diesel turbo κινητήρες. Το PowerPulse λειτουργεί διοχετεύοντας αέρα από το φίλτρο αέρα μέσω ενός κομπρέσσορα, σε ένα δοχείο αέρα υπό πίεση, όγκου δύο λίτρων. Όταν ο οδηγός θελήσει να επιταχύνει είτε από στάση είτε από χαμηλές στροφές, ο υπό πίεση αποθηκευμένος αέρας διοχετεύεται μέσω βαλβίδας στην πολλαπλή εξαγωγής για να τροφοδοτήσει το turbo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία άμεση και υψηλή παροχή ισχύος. Ο αέρας στο 2λιτρο δοχείο αποθήκευσης ανατροφοδοτείται αυτόματα, ώστε να υπάρχει πάντα διαθεσιμότητα.

Όσον αφορά στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, η χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 rpm) και turbo (λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Στο λανσάρισμα διαθέσιμη είναι η Τ6 με 320 ίππους ενώ προς το τέλος του 2016 θα παρουσιαστεί και η Τ5 έκδοση με 254 ίππους. Όλες οι βενζινοκίνητες εκδόσεις είναι τετρακίνητες (AWD).

Προς το τέλος του 2016 θα είναι διαθέσιμη στην αγορά και η plug-in υβριδική έκδοση, με την ονομασία Τ8 Twin Engine, με συνδυαστική ισχύ 407 ίππων. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα 320 ίππων και ηλεκτροκινητήρα θα προσφέρει επιτάχυνση 0-100 σε χλμ./ώρα σε 5,2 δευτερόλεπτα, ροπή 640 Nm (περίπου 65,3 χιλιογραμμόμετρα), μόλις 44 γρμ. εκπομπές CO2 και αυτονομία με αμιγώς ηλεκτροκίνηση σχεδόν 45 χιλιομέτρων.

volvo5.jpg

City Safety

Στη σειρά 90 η Volvo χρησιμοποιεί τον όρο City Safety για όλα τα συστήματα αποφυγής οποιουδήποτε είδους σύγκρουσης. Τα συστήματα είναι ενεργά για όλες πλέον τις ταχύτητες άνω των 4 χλμ./ώρα και δεν υπάρχει περιορισμός ταχύτητας ενώ είναι αποτελεσματικά για όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμα και στο σκοτάδι. Συνοπτικά, τα συστήματα αυτά αφορούν ανίχνευση αυτοκινήτου, εμποδίου, πεζού, ποδηλάτη ή δικυκλιστή γενικότερα, με πλήρως αυτόματη πέδηση αν δεν αντιδράσει ο οδηγός. Πλέον, η ανίχνευση αυτή περιλαμβάνει και μεγάλα ζώα (ελάφι, αρκούδα, άλογο κλπ.). Η αποτελεσματικότητά των συστημάτων είναι παράμετρος της σχετικής ταχύτητας του νέου S90 και του προς αποφυγή οχήματος, ανθρώπου ή ζώου.

Παράλληλα, το City Safety διαθέτει τις δύο νέες, τεχνολογίες ασφάλειας: δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα και σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο. Το τελευταίο διαθέτει μία πρωτοεμφανιζόμενη λειτουργία, την τεχνολογία υποβοήθησης διεύθυνσης. Με τη λειτουργία αυτή γίνεται πιο ενεργή και έντονη η διατήρηση του αυτοκινήτου εντός του δρόμου για ταχύτητες ανάμεσα στα 65 και 140 χλμ./ώρα. Η χωρίς πρόθεση έξοδος από το δρόμο είναι πολύ συχνή μορφή ατυχημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον τα μισά θανατηφόρα δυστυχήματα στις Η.Π.Α. προκαλούνται από έξοδο από το δρόμο. Αντίστοιχα, στη Σουηδία το 1/3 των θανατηφόρων δυστυχημάτων αφορούν περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκεται ένα και μόνο όχημα.

Η συγκεκριμένη λειτουργία του συστήματος περιλαμβάνει αυτόματες, αποτελεσματικές κινήσεις του τιμονιού και ανάλογη επέμβαση στα φρένα, όταν ανιχνευθεί τάση εκτροπής, ώστε να διευκολυνθεί ο οδηγός να διατηρήσει το αυτοκίνητο εντός του δρόμου και να αποφύγει την έξοδο. Το σύστημα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η οδυνηρή έξοδος από το δρόμο, με τον οδηγό όμως να είναι πάντα σε θέση να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο έναντι της επέμβασης του συστήματος.

Συνδεσιμότητα – Connectivity

Στον κόσμο της Volvo η συνδεσιμότητα έχει ένα όνομα: Sensus. Η κεντρική οθόνη αφής των 9” ανήκει στο βασικό εξοπλισμό και του S90. Όλες οι βασικές λειτουργίες γίνονται μέσω αυτής, με ιδιαίτερα εύχρηστο και απολαυστικό τρόπο. Η λειτουργία του ηχοσυστήματος και του συστήματος πλοήγησης, οι ρυθμίσεις των πολλών άλλων συστημάτων του αυτοκινήτου γίνονται μέσα από την οθόνη αφής. Παράλληλα, πλήθος εφαρμογών (οι οποίες συμπληρώνονται σταδιακά από νέες) είναι στη διάθεση οδηγού και επιβατών μέσα από την κεντρική οθόνη αφής. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Spotify, Pandora, Baidu, TuneIn και άλλες. Και φυσικά, το νέο S90 προσφέρει τόσο το CarPlay, για τη σύνδεση με iPhone όσο και (εντός του 2016) το AndroidAuto για σύνδεση smartphone.

Τιμές

Το νέο S90 λανσάρεται στην ελληνική αγορά με πλήρη βασικό εξοπλισμό ο οποίος εκτός άλλων περιλαμβάνει τη δυνατότητα ημι-αυτόνομης οδήγησης μαζί με πληθώρα συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που συνδυάζονται μεταξύ τους για την υλοποίησή της. Ενδεικτικά, στην έκδοση Kinetic, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως εισαγωγική, διαθέσιμη μόνο για την έκδοση D4 των 190 ίππων, ο βασικός εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και πλήρης.

Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8-σχέσεων και επιπρόσθετα, εκτός άλλων, το πακέτο  City Safety (ανίχνευση/αυτόματο φρενάρισμα για αποφυγή οχημάτων, πεζών, δικυκλιστών ή ποδηλατών, μεγάλων ζώων, αντίθετα ερχόμενων οχημάτων σε διασταυρώσεις κλπ. χωρίς περιορισμό ταχύτητας, μέρα και νύχτα), αποφυγή εκτροπής από το δρόμο, Pilot Assist (ημι-αυτόνομη οδήγηση), η οποία συνδέεται άμεσα και περιλαμβάνει Adaptive Cruise Control και Distance Alert και επίσης Lane Keeping Aid, Lane Departure Warning και πολλά άλλα, Sensus (κεντρική οθόνη αφής 9″, ψηφιακό πίνακα οργάνων, ηχοσύστημα με 10 ηχεία, Bluetooth, Internet Browsing, Keyless Start κλπ.), αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και φυσικά όλα όσα θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ σε ένα σύγχρονο premium μοντέλο αυτής της κατηγορίας.

Στο λανσάρισμα διαθέσιμες είναι οι εκδόσεις επιπέδου εξοπλισμού Kinetic, η αμέσως πιο πλούσια Momentum και η πλουσιότερη όλων Inscription. Αργότερα μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσει και η sport έκδοση R-Design καθώς και έκδοση Polestar ειδικά για τον κινητήρα Τ6, με τις τιμές για τις τελευταίες να ανακοινώνονται σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αναλυτικότερα, οι προτεινόμενες τιμές λιανικής για τις διαθέσιμες σήμερα εκδόσεις έχουν ως εξής:

Νέο Volvo S90 Kinetic Momentum Inscription
Χωρητ/τα (cm3) Ισχύς (ΗΡ) Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€) Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€) Προτεινόμενη τιμή λιανικής (€)
T6 AWD Geartronic (Auto) 1.969 320 58.400 63.540
D4 Geartronic (Auto) 1.969

Νίκος Τσάδαρης

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top