Πολιτική

Το παρασκήνιο πίσω από την επίσκεψη Γκάμπριελ στο Μαξίμου

maximou.medium.jpg

Με το μείζον διακύβευμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής να είναι ποιος θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου και υποδέχεται το Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως πλέον το στοίχημα πάνω στο οποίο έχει στηθεί ένα άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ Βερολίνου και ευρωπαϊκού Νότου καθώς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι το ποιος θα είναι αυτός που θα κάνει κουμάντο στις διαπραγματεύσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται πως εάν τυχόν οι διαπραγματεύσεις θα αφεθούν στα κράτη μέλη σε επίπεδο υπουργών ή αρχηγών, τότε το Βερολίνο ελέγχοντας την πλειοψηφία θα πράξει κατά το δοκούν. Η μεγάλη ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου έγκειται στο ότι σε αυτή την περίπτωση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα μπορέσει να «περάσει» την ατζέντα του, η οποία όπως αναμενόταν και αποκάλυψε και η γερμανική Handelsblatt, δεν προϋποθέτει κάτι άλλο από θεσμοποίηση της λιτότητας και συρρίκνωση των δημοκρατικών λειτουργιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για αυτό το λόγο και ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε εμφατικά την ανάγκη να αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Ευρωκοινοβούλιο, τα οποία αποτελούν και τους μόνους δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς της ΕΕ.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε τρις και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κατά την ομιλία του στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής αλλά και εξερχόμενος αυτής μετά την ολοκλήρωσή της. Έχοντας εντείνει τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωσοσιαλιστές και τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία), ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε υπό τη δαμόκλειο σπάθη των φογόκεντρων ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων εντός της ΕΕ, ένα new deal «με έμφαση σε μία κοινωνική ατζέντα και στην εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ”. “Η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των ανισοτήτων, για να μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες πολιτικές, θα καταθέσει προτάσεις και θα συγκροτήσει συμμαχίες πολιτικές και γεωγραφικές», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος μαζί με τον Ιταλό ομολόγο του Ματέο Ρέντσι έχουν κεντρικό ρόλο στο σχέδιο Ολάντ για μία συμμαχία του νότου. Τόνισε δε, πως οι σκληρές επιλογές της λιτότητας, η α λα καρτ αντιμετώπιση του προσφυγικού και η αίσθηση των πολιτών ότι όλα αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, οδηγούν την Ευρώπη σε μία κατάσταση νευρικής κρίσης.

Μέσα σε αυτό το πανευρωπαϊκό βέρτιγκο του Brexit και το παιχνίδι ισχύος που προσπαθεί να στήσει απέναντι στο Βερολίνο ο ευρωπαϊκός νότος, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στις 13:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γερμανό Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Από το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει περάσει ασχολίαστη η πρόταση που κατέθεσαν οι Γερμανοί Σοσιαλιστές, των οποίων ηγείται ο κ. Γκάμπριελ, η οποία όπως τονίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «βρίσκεται πολύ κοντά στις δικές μας προτάσεις».

Παράλληλα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσο το Βερολίνο πλησιάζει στις γερμανικές εκλογές, τόσο το συγκυβερνών SPD του Γκάμπριελ θα τηρεί αποστάσεις από την πολιτική της Μέρκελ, σε μία προσπάθεια να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό του ακροατήριο.

Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου προσδοκούν να εξασφαλίσουν στην υπό διαμόρφωση συμμαχία του Νότου και τη γερμανική νότα των Σοσιαλιστών του Βερολίνου, προκειμένου να διευρευνηθεί το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων για το ευρωπαϊκό New Deal.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top