Διεθνή

Το συγκλονιστικό μήνυμα ενός σπουδαίου Αφρικανού ακτιβιστή για την Ελλάδα

116.jpg

Ο ακτιβισμός μπορεί να έχει τον ίδιο στόχο παντού αλλά δεν έχει παντού τις ίδιες αρχές και φυσικά δεν έχει σε κάθε σημείο του πλανήτη τις ίδιες δυσκολίες. Αλλιώς είναι να είσαι ακτιβιστής στη Μαδρίτη ή στο Παρίσι και αλλιώς στην Καμπάλα και την Ουγκάντα.

Η ActionAid Ουγκάντας μετράει 34 χρόνια ζωής. Τα 21 από αυτά έχει στο δυναμικό της έναν πραγματικά σπουδαίο άνθρωπο. Τον Henry Nickson Ogwal. Ένας Αφρικανός με σπάνια παιδεία και μεγάλες ευαισθησίες παλεύει για παραπάνω από δύο δεκαετίες να αλλάξει τον τόπο του. Είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να κερδίσει έναν «πόλεμο» με άλλα «όπλα».

Στο ταξίδι της ActionAid Ελλάς στην Αφρική, ο Νίξον ήταν αυτός που, μαζί με την ομάδα του, μάς υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι σήμερα δεν έχει φύγει στιγμή από την αποστολή. Όπως στιγμή δεν έχει πάψει να παλεύει για την Ουγκάντα. Όλες οι δράσεις της οργάνωσης περνούν από τον ίδιο. Είναι μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της.

Η ιστορία της οικογένειάς του δε διαφέρει πολύ από όσα έχουν βιώσει χιλιάδες οικογένειες της Ουγκάντας στο παρελθόν. Ο πατέρας του μέχρι και σήμερα θεωρείται εξαφανισμένος. Είχε χαθεί όταν στον προεδρικό θώκο καθόταν ο Αμίν Νταντά.

Είναι ο μικρότερος από τα συνολικά εφτά παιδιά που έχει η οικογένειά του. Εφτά παιδιά που χωρίς την κεφαλή, τον πατέρα, κατάφεραν να σπουδάσουν όλα στο πανεπιστήμιο. Πράγμα καθόλου εύκολο και αξιοθαύμαστο. Η μητέρα τους δούλεψε σκληρά για να στείλει τα παιδιά της στο ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και ο Νίξον παλεύει όλα αυτά τα χρόνια ώστε να έχουν οι Ουγκαντέζοι γνώσεις και περισσότερα εφόδια.

Ο Νίξον γνωρίζει τα πάντα για την Ελλάδα. Από τη μυθολογία και τον Μινώταυρο μέχρι τη σημερινή οικονομική κρίση που μαστίζει τον δικό μας τόπο και το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού. Περάσαμε ατελείωτες ώρες συζήτησης μαζί του…

Ο ρητορικός του λόγος απλά σε συνεπαίρνει…

Τον αφήνεις να μιλάει χωρίς να τον διακόπτεις. Από την αναλυτική συνέντευξη του Νίξον που πήραμε μαζί με την ActionAid Ελλάς και την βοήθεια της Άννας Μπότσογλου, αξίζει να απομονωθεί το μήνυμα του για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

213.jpg

Ακολουθεί το μήνυμα του Νίξον:

«Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για τον πολιτισμό. Η ιστορία τους έδειξε πως υπήρξαν στοχαστές και φιλόσοφοι. Και αυτό το κατάφεραν ταξιδεύοντας και ανακαλύπτοντας τον κόσμο όχι με διάθεση να τον κατακτήσουν ή να κλέψουν από αυτόν αλλά να μάθουν. Και το ίδιο έκαναν και στην Αφρική. Γι’ αυτό εκτιμώ βαθύτατα τους Έλληνες οι οποίοι έδωσαν γνώση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όμως η Ευρώπη με τον καιρό πήρε -αποσπασματικά- από την Ελλάδα τα στοιχεία που τη συνέφεραν και άφησε την ουσία της φιλοσοφίας που στηρίχθηκαν οι Έλληνες. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Ευρώπη αυτό έκανε και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως και στην Αφρική στην οποία πάτησε για να κλέψει, για να κατακτήσει, για να δημιουργήσει σκλάβους, για να πάρει αυτό που θέλει. Οι Έλληνες δεν το έκαναν ποτέ αυτό.

Η Ελλάδα αποδεικνύει μέχρι και σήμερα πως αν και έχει χάσει τη δύναμή της, δεν έχει χάσει το πνεύμα της και αυτό φαίνεται από τη βοήθεια και την ανοχή που δείχνετε στο προσφυγικό. Είστε η χώρα που δίνει καταφύγιο στους ανθρώπους που έχουν αφήσει τις χώρες τους από τον πόλεμο.

Αυτό που θα έλεγα στους Έλληνες, το μήνυμά μου δηλαδή, είναι πως για να πάρετε ξανά τη θέση που σας αξίζει, θα πρέπει να ξαναβρείτε την ταυτότητά σας κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο. Πρέπει να… μπραντάρετε ξανά τη φιλοσοφία σας και τις αρχές σας. Είναι πράγματα που εσείς μεταδώσατε στον υπόλοιπο κόσμο. Εσείς τα έχετε δημιουργήσει και σήμερα δεν τα καρπώνεστε. Θα πρέπει να τα φέρετε και πάλι πάνω, δίνοντας τη θέση που τους αξίζει».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top