Διεθνή

Τουλάχιστον 400 συλλήψεις μετά από νέες ταραχές για τρόφιμα στη Βενεζουέλα

0DECCD856BA15F68086568ECB63D63A0.jpg

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες σε ταραχές που έχουν σημειωθεί στη Βενεζουέλα λόγω έλλειψης τροφίμων, καθώς βαθαίνει η πολιτική και οικονομική κρίση.

Σε τουλάχιστον 400 συλλήψεις προχώρησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βενεζουέλας μετά τις νεότερες ταραχές και λεηλασίες για τρόφιμα στη χώρα, η οποία βρίσκεται στη δίνη πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν την Τρίτη στην ανατολική παραθαλάσσια πόλη Κουμάνα, όταν πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να λεηλατήσει δεκάδες καταστήματα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αρκετούς θανάτους διαδηλωτών στην Κουμάνα, πρωτεύουσα της πολιτείας Σούκρε, όμως ο τοπικός κυβερνήτης, που ανήκει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστήριξε ότι οι φερόμενοι θάνατοι δεν έχουν σχέση με τις ταραχές.

«Μόνο 400 άτομα συνελήφθησαν και οι θάνατοι δεν συνδέονται με τις λεηλασίες», δήλωσε ο κυβερνήτης Λούις Ακούνα, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Κατήγγειλε δε ότι οι διαδηλωτές είχαν παρακινηθεί από ακροδεξιά στοιχεία. «Δεν έχω αμφιβολία ότι τους πλήρωσαν, ήταν προσχεδιασμένο», δήλωσε.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι
έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες σε ταραχές που έχουν σημειωθεί στη Βενεζουέλα λόγω έλλειψης τροφίμων. Για δύο εξ αυτών των υποθέσεων έχουν συλληφθεί ένας αστυνομικός κι ένας στρατιώτης.

Με τις ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών αγαθών να επιδεινώνονται, τις τελευταίες εβδομάδες η Βενεζουέλα έχει βιώσει σειρά βίαιων συμπλοκών και οδομαχιών.

Υπό της σκιά της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Βενεζουέλα θα υποστεί ύφεση 8% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στο 481,5%, προτού εκτοξευτεί στο 1.642% το 2017, εξανεμίζοντας την ήδη μικρή αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η αντιπολίτευση επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο και τον προκάτοχό του, Ούγκο Τσάβεζ, και επιδιώκει δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του κ. Μαδούρο από την εξουσία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μαδούρο αποδίδει τα προβλήματα στον «οικονομικό πόλεμο» που ισχυρίζεται ότι διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του τσαβισμού, και έχει διαμηνύσει ότι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει πριν τις αρχές Ιανουαρίου.

Αν το δημοψήφισμα λάβει χώρα μετά τις 10 Ιανουαρίου, ακόμα κι αν οι πολίτες ψηφίσουν την αποπομπή Μαδούρο, δεν θα ακολουθήσουν νέες εκλογές, αλλά απλώς θα αντικατασταθεί στην προεδρία από τον σημερινό αντιπρόεδρο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top