Διεθνή

Τουρκική «χείρα φιλίας» σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ρωσία και Συρία

834B893F7EAAAB4F8081C1F4DAAE5E5A.jpg

«Το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Αίγυπτος… Δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη έχθρα ανάμεσα στις χώρες αυτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο ή από τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε ο Γιλντιρίμ στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ο νέος τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έστειλε σήματα κατευνασμού προς την κατεύθυνση πολλών γειτονικών χωρών της Τουρκίας με τις οποίες οι σχέσεις είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Το Ισραήλ, η Συρία, η Ρωσία, η Αίγυπτος… Δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη έχθρα ανάμεσα στις χώρες αυτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο ή από τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε ο Γιλντιρίμ στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Αφού ακολούθησε για χρόνια μια διπλωματία στη βάση της αρχής μηδενικών προβλημάτων με τους «γείτονες», η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη στην περιοχή της, γυρνώντας την πλάτη σε πολλές γειτονικές χώρες όπως η Ρωσία, η Συρία και το Ισραήλ.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν πως η αντικατάσταση, τον περασμένο μήνα, του Αχμέτ Νταβούτογλου, τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για περισσότερα από δέκα χρόνια, από τον Γιλντιρίμ μπορεί να οδηγήσει στην επανεκκίνηση σε νέες βάσεις των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας έχουν παγώσει μετά την κατάρριψη από την Τουρκία, τον Νοέμβριο, ενός ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα με τη Συρία.

«Δεν είναι καλό πράγμα να παραμένουμε στριμωγμένοι λόγω ενός και μόνο γεγονότος (…). Δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών μας. Είναι δυνατό να επανέλθουμε στις παλιές ημέρες, ακόμη και να πάμε (τις σχέσεις) πιο μακριά», υπογράμμισε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Με το Ισραήλ, διεξάγονται διαπραγματεύσεις εδώ και πολλούς μήνες για την αποκατάσταση των σχέσεων που εντάθηκαν έπειτα από μια επίθεση που πραγματοποίησαν το 2010 ισραηλινοί κομάντο εναντίον ενός ανθρωπιστικού στολίσκου με προορισμό τη Γάζα κατά την οποία σκοτώθηκαν δέκα Τούρκοι.

“Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αποτέλεσμα. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα κρατήσει ακόμη πολύ”, δήλωσε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα πάντα με τη Hurriyet.

Οι σχέσεις με την Αίγυπτο επιδεινώθηκαν απότομα το 2013 μετά την αποπομπή από τον στρατό του προερχόμενου από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, την οποία η Άγκυρα χαρακτήρισε πραξικόπημα. «Όμως αυτό δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Για το συριακό, η Τουρκία απαιτεί από την έναρξη του πολέμου το 2011 την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και αντιτίθεται σε κάθε επιθυμία για κουρδική αυτονομία στο βόρειο τμήμα της χώρας, μεμφόμενη την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει μια κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” από την Άγκυρα, για την καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί «τετελεσμένα», ο Γιλντιρίμ επανέλαβε πως, για την Τουρκία, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι σημαντική.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top