Διεθνή

Τουσκ για Brexit: Επτά χρόνια θα χρειαστούν για το «διαζύγιο» με τις Βρυξέλλες

95EDBDB8A7C8ECA33682596FAA325826.jpg

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται στις 23 Ιουνίου να αποφασίσουν αν επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει μέλος της ΕΕ ή όχι.

Περίπου επτά χρόνια θα χρειαστούν για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

Μόνο η λύση των διάφορων συμβάσεων που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη θα αποτελούσε μια «θλιβερή αλλά συγκριτικά απλή» διαδικασία, εξήγησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια, κατά την εκτίμηση του Τουσκ.

Όμως στη συνέχεια, η καθεμιά από τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Για να γίνει αυτό «θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχή κατάληξη» σε όλες τις περιπτώσεις, συνέχισε.

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται στις 23 Ιουνίου να αποφασίσουν αν επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει μέλος της ΕΕ ή όχι.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top