Διεθνή

Τουσκ: Όλο και πιο κοντά στην απελευθέρωση των βίζα για Τούρκους

C3562744FB840841115269F0B19429AD.jpg

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, όμως η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, o κ. Τουσκ επαναβεβαίωσε τη γραμμή των Βρυξελλών ότι η απελευθέρωση δεν θα υπάρξει προτού η Άγκυρα υλοποιήσει και τα 72 προαπαιτούμενα, «χωρίς εξαιρέσεις», όμως τόνισε ότι «βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά» σε συμφωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι είναι μάλλον ανέφικτο η απελευθέρωση των βίζα να γίνει έως τις αρχές Ιουλίου, όπως ήλπιζαν αρχικά οι δύο πλευρές. Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει τον Οκτώβριο ως διορία για την επίτευξη συμφωνίας.

Βασικό «αγκάθι» είναι η τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι περιέχει πολύ γενικούς ορισμούς και συνεπώς η κυβέρνηση μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να διώξει αντιφρονούντες.

Η Τουρκία από την πλευρά της επιμένει ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν αλλαγές τη στιγμή που μάχεται εναντίον της διπλής απειλής των κούρδων ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους.

Η απελευθέρωση των βίζα για τούρκους πολίτες εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η απελευθέρωση θα επιτρέπει ελεύθερη είσοδο και μετακίνηση στη Ζώνη Σένγκεν για έως 90 ημέρες, χωρίς να δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top