Ελλάδα

Τρίπτυχο με συγκλίσεις και συναντιλήψεις ζητά ο Αναστασιάδης από τον Έιντε

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Τρίπτυχο με τις συγκλίσεις και συναντιλήψεις ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «αφού ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα συμβάντα, τα οποία δεν θα πρέπει να μην επαναληφθούν στο μέλλον, θεωρώ ότι η σημερινή συνάντηση, με δικές μου εισηγήσεις, έχει καθορίσει κάποια πλαίσια μέσα στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι συνομιλίες με άριστη γνώση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων».

Ερωτηθείς για τη διαδικασία των συνομιλιών η οποία θα είναι πιο εντατική με την ενεργότερη εμπλοκή των ηγετών, όπως είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό είναι φυσικό να συμβεί αλλά προαπαιτούμενο είναι να γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών, ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι συναντιλήψεις που πρέπει να μετατραπούν σε συγκλίσεις και ποιες είναι οι διαφορές που θα πρέπει, επιτέλους, αν θέλουμε να υπάρξει πρόοδος, να επιλυθούν με βάση και το πλαίσιο συμφωνίας ή το πλαίσιο που καθορίζεται τόσο από τις Συμφωνίες Κορυφής όσο και από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Σε ερώτηση αν παραμένει ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού εντός του 2016, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τα μέρη και όταν λέγω μέρη δεν εννοώ βεβαίως μόνο την καλή διάθεση, αλλά και το πόσο εννοούμε αυτά που έχουν τεθεί σαν βάση για να υπάρξει μια πραγματική λύση ομοσπονδίας και όχι με στοιχεία συνομοσπονδιακά».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις για το πού βρισκόμαστε σήμερα, είπε ότι «για αυτό και ζήτησα να γίνει ακριβώς ένα τρίπτυχο το οποίο να καταγράφει το ποιες είναι οι συγκλίσεις, ποιες είναι οι συναντιλήψεις, ποια είναι τα θέματα που έχουμε διαφορές. Κατά αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια αντικειμενική γνώση όλων των εμπλεκομένων και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να απευθύνονται όταν μιλούν είτε για πρόοδο είτε για τις προϋποθέσεις για να υπάρξει πρόοδος».

Έιντε: Εισερχόμαστε σε εντατική φάση

Ο κ. Έιντε υπενθύμισε πως στη δήλωση των δυο ηγετών πριν μερικές εβδομάδες αυτοί είχαν αναφέρει πως θα εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες από τούδε και στο εξής. «Και είχαμε την επαναβεβαίωση της αφοσίωσης για αυτό από αυτή τη συνάντηση σήμερα και θεωρώ πως αυτό είναι το σωστό», ανέφερε, προσθέτοντας πως κατά την αυριανή συνάντηση θα γίνει σχεδιασμός για αυτή την πιο εντατική φάση, ξεκινώντας με το να συμφωνήσουν για το πού ακριβώς βρίσκονται.

«Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα κοινό κατάλογο με το τί έχει επιτευχθεί, πού βρισκόμαστε κοντά, και πού έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε, ανέφερε. Και αφού τα δούμε αυτά, βασισμένοι σε αυτά θα έχουμε μια δομημένη προσέγγιση, με μια ελαφρώς διαφορετική μορφή (format), από αυτήν που είχαμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι ακριβείς λεπτομέρειες για αυτό θα ανακοινωθούν από τους ίδιους τους ηγέτες, όταν συναντηθούν.

Ο κ. Έιντε είπε πως η έντονη αίσθηση του είναι πως ο κ. Αναστασιάδης είναι βαθιά και σοβαρά δεσμευμένος ώστε να πετύχει όλο αυτό.

Σημείωσε πως εφόσον οι ηγέτες προχωρούν για να επιτύχουν τον διακηρυγμένο στόχο τους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να πετύχουν μια λύση κατά τη διάρκεια του 2016, τότε «όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει», αναφέροντας πως είχε μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top