Διεθνή

Τσαβούσογλου: Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ εξαρτάται από τη στάση τους

67D45FA5D53289C8536F1BFA5B568770.jpg

Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ εξαρτάται από τη στάση της χώρας αυτής κατά τη διάρκεια των προσεχών διμερών συνομιλιών στόχος των οποίων είναι η διευθέτηση μιας διαμάχης έξι ετών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ εξαρτάται από τη στάση της χώρας αυτής κατά τη διάρκεια των προσεχών διμερών συνομιλιών στόχος των οποίων είναι η διευθέτηση μιας διαμάχης έξι ετών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Μια συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί στην προσεχή συνάντηση σε συνάρτηση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Ισραήλ”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην ‘Αγκυρα χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί μια τέτοια συνάντηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Κυριακή θα διεξαχθεί η συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων έχουν ψυχρανθεί από το 2010. Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Aharonot γράφει σήμερα ότι οι συνομιλίες πιθανόν θα διεξαχθούν στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς “δεν είναι παράνομες”. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τη Χαμάς στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την προώθηση μιας μακροχρόνιας ειρήνης στη Μέση Ανατολή και της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις αυτές δεν είναι εμπόδιο στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Τουρκία και Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά στη διευθέτηση μιας πολιτικής διαμάχης που προκλήθηκε τον Μάιο του 2010 όταν ισραηλινοί κομάντος κατά τη διάρκεια εφόδου στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά σκότωσαν 10 Τούρκους. Το Μαβί Μαρμαρά, πλοίο που είχε ναυλωθεί από τουρκική ανθρωπιστική οργάνωση, ήταν η ναυαρχίδα διεθνούς νηοπομπής που αποτελείτο από έξι πλοία, μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και επεδίωκε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Οι διπλωματικές σχέσεις δεν είχαν διακοπεί αλλά υποβιβάστηκαν με την αποχώρηση των πρεσβευτών και το πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας μετά το περιστατικό αυτό.

Η Άγκυρα είχε θέσει τρεις όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων: δημόσια συγνώμη από το Ισραήλ για την έφοδο στο Μαβί Μαρμαρά, χρηματικές αποζημιώσεις για τα θύματα και άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς. Οι δύο πρώτοι όροι ικανοποιήθηκαν εν μέρει.

Για το Ισραήλ, ο περιορισμός της δράσης της Χαμάς στην Τουρκία είναι βασική προϋπόθεση.

“Οι όροι μας δεν είναι πολύ περίπλοκοι, πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για συγνώμη”.

Πριν από οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων, το Ισραήλ απαίτησε από την Τουρκία να μην φιλοξενεί πλέον στο έδαφός της τον Σάλεχ αλ-Αρούρι, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς τον οποίο κατηγορεί το Ισραήλ ότι σχεδίασε την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών το 2014.

Ο αλ-Αρούρι ζούσε στην Κωνσταντινούπολη από το 2010 και η τουρκική εφημερίδα Karar γράφει ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς, του ριζοσπαστικού παλαιστινιακού κινήματος που υποστηρίζει το τουρκικό ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς, είχε δεχθεί την παράκληση των τουρκικών αρχών να εγκαταλείψει τη χώρα πριν από μερικούς μήνες για το Κατάρ.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ γίνεται συχνά δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top