Πολιτική

Τσιόδρας: Χρειάζονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο

tsiodras.medium.jpg

Χρειάζονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά το ζήτημα είναι ποιες αλλαγές, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κινήματος «Το Ποτάμι», Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, επαναφέροντας την πρόταση που είχε κάνει «Το Ποτάμι».

Η πρότασή του προέβλεπε μια πλήρη αλλαγή του εκλογικού συστήματος με 140 μονοεδρικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα και 110 βουλευτές, οι οποίοι θα εκλέγονται με λίστες της ευρείας περιφέρειας. Επίσης, προέβλεπε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 255, δηλαδή 250 βουλευτές από όλη την Ελλάδα και 5 από την ομογένεια.

Οπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «Το Ποτάμι» θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και να υπάρχει ένα μπόνους, μιας έδρας, για κάθε 2% του ποσοστού του πρώτου κόμματος. Αν το πρώτο κόμμα πάρει 40% το μπόνους θα είναι 20 έδρες, και ούτω καθεξής. Ακόμα συμφωνεί στη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Σχετικά με τον διάλογο για την Κεντροαριστερά τόνισε ότι θα φανεί τις επόμενες μέρες και σημείωσε: «Νομίζω ότι μπορεί να καταλήξει σε ένα πλαίσιο και αυτό δεν θα πρέπει να είναι ο μέσος όρος των προγραμμάτων των κομμάτων, αλλά οι προτάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι τέτοιες που να λένε κάτι στην κοινωνία. Το μεγάλο δεν είναι το προγραμματικό, αλλά πως θα προχωρήσει πολιτικά το εγχείρημα. Το αν θα δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος φορές, όπως είναι η δική μας άποψη ή αν θα επιμείνει το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του, ότι, θα πρέπει απλώς να διευρυνθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αυτό είναι κάτι το οποίο θα φανεί το επόμενο διάστημα».

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top