Πολιτική

Τσίπρας: Επιτυχία της κυβέρνησης ο «κόφτης χρέους»

892024165A35CA619D043362AF900CA1.jpg

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, Ο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κόφτης χρέους θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από το 2020 έως το 2060 και τελειώνει την υπόθεση Grexit.

Επιτυχία της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη θεσμοθέτηση του «κόφτη χρέους» – όπως τον αποκάλεσε – που βάζει «οροφή» στην ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους στο 15% του ΑΕΠ.

Ο κ. Τσιπρας τόνισε ότι ο κόφτης χρέους θα αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο από το 2020 έως το 2060 και τελειώνει την υπόθεση Grexit.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε ωστόσο να ποσοτικοποιήσει το άμεσο όφελος που είπε ότι παρέχει η συμφωνία.

Υποστήριξε μάλιστα ότι αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να διανοηθούν μία τέτοια επιτυχία και αν την έφερναν θα διοργάνωναν φιέστα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

«Πετύχαμε την ολοκληρωση της αξιολόγησης και τον κόφτη χρέους χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές» που είχαμε θέσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

«Ολοκληρώσαμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς να κόψουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις και προστατεύοντας στο μεγαλύτερο μέρος τις επικουρικές», συνέχισε.

Αναφερόμενος στη θύελλα
αντιδράσεων των τελευταίων ημερών για τη διάταξη που αρχικά επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προσπάθεια συκοφαντήσεις της κυβέρνησης και λασπολογία.

Αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τη ΝΔ, η οποία αποχώρησε πριν την ψήφιση της τροπολογίας επί της επίμαχης διάταξης, είπε ότι «ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και ίσως ακόμα τρέχουν για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητα την καθημερινότητα των πολιτών, θέτοντας τρεις προτεραιότητες: την κοινωνική προστασία, την αναπτυξιακή προοπτική και τη δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων.

Σχετικά με το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό έργο, δήλωσε ότι θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος και νομοσχέδια για την κοινωνική οικονομία, την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων, το λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων, την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και τα δημόσια έργα, προαναγγέλλοντας ότι η Βουλή δεν θα κλείσει για το καλοκαίρι.

Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων, προαναγγέλλοντας άνοιγμα της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Κλείνοντας την εισήγηση του, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους υπουργούς του να σηκώσουν τα μανίκια και να κάνουν περισσότερη δουλειά.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top