Πολιτική

Τσίπρας: Η Ευρώπη έχει ανοιχτά σύνορα για τη λιτότητα, αλλά κλειστά για τους πρόσφυγες

tsiprasstr2.jpg

«Δεν ξεχνώ τη μέγιστη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη, αλλά και στις λύσεις που μπορούν να δοθούν, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο είναι «μονόδρομος η κοινωνική δημοκρατία και η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών στην Ευρώπη».

«Η δημοκρατία κινδυνεύει όταν τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα στην πράξη. Η χώρα μου με απαράδεκτες καθυστερήσεις, κύρωσε τον μεν Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961 23 χρόνια αργότερα, τον δε Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1996, 20 χρόνια αργότερα. Και αυτό, με πρωτοβουλία της δικής μας κυβέρνησης. Οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας ωθούν τα κράτη-μέλη ακόμη και σε παραβίαση των συμβατικών δεσμεύσεών τους», τόνισε ο πρωθυπουργός και κατόπιν αναφέρθηκε στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα:

«Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της. Η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων κρίνει ότι σημαντικός αριθμός μνημονιακών ρυθμίσεων παραβιάζουν τον κοινωνικό χάρτη».

Αναφερόμενος στο αυριανό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και το αυριανό δημοψήφισμα είναι ενδεικτικό της κρίσης. Παρότι κάθε ευρωπαϊκή δύναμη εργάζεται για την ενίσχυση του bremain, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η ζημιά για το κοινό μας σπίτι είναι ήδη μεγάλη. Γιατί και το brexit θα είναι αποδοχή ενός εξαιρετικά συντηρητικού καθεστώτος. Διαμορφώνεται ένα αρνητικό προηγούμενο ή έτσι ή αλλιώς».

«Θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προχώρησε στην απαρίθμηση των τρόπων εξόδου από την κρίση: «Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει ορατά και δεσμευτικά βήματα για την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε βιώσιμη τροχιά. Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της κρίσης με επίκεντρο τη γενικευμένη λιτότητα, έχει πλέον αποδειχθεί. Τα 22 εκατ. των ανέργων στην Ευρώπη είναι η απόδειξη ότι η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι απόδειξη ότι η κρίση είναι εδώ και συνεχίζεται. Οι μισοί από αυτούς είναι μάλιστα μακροχρόνια άνεργοι».

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «διευρυνόμενη απόκλιση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο», με συνέπειες τη «διάχυση του ευρωσκεπτικισμού στο βορρά και τάσεις φυγής από το νότο της Ευρώπης».

«Με την αποτυχία της, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού και φασιστικού λαϊκισμού. Μετέφερε την ακροδεξιά από την απομόνωση στο πολιτικό προσκήνιο. Σε ορισμένες χώρες δε βρίσκεται κοντά στην εξουσία», δήλωσε και αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας πως «Η Ευρώπη έχει ανοιχτά σύνορα για τη λιτότητα, αλλά κλειστά για τους πρόσφυγες».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της να την ενισχύσουν. Η απάντηση στις πολλαπλές κρίσεις της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ούτε νεοφιλελεύθερη, ούτε εθνοκεντρική. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση όσο είναι καιρός. Πρέπει να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αρχές και αξίες Ευρώπης. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και καλύτερη Ευρώπη. Να ενισχύσουμε τη δημοκρατία καταπολεμώντας τις ανισότητες. Να δυναμώσουμε τον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει να αγωνιστούμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top