Πολιτική

Υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής σύνταξης ο ΣΥΡΙΖΑ

550_334_381947.jpg

Κατάργηση των προνομίων των βουλευτών και την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το Σχέδιο Θέσεων ενόψει του Συνεδρίου που αποκαλύπτει το Real.gr.

Μεταξύ άλλων στο Σχέδιο Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

«Το Κοινοβούλιο έχει εκπέσει σε όργανο επικύρωσης κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ο αυτόνομος ελεγκτικός και νομοθετικός του ρόλος έχει υποβαθμιστεί. Χρειάζονται, λοιπόν, θεσμικές παρεμβάσεις, σήμερα με τον Κανονισμό της Βουλής, κατόπιν με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε η Βουλή των Ελλήνων να γίνει το κέντρο των πολιτικών διεργασιών.

Στον νέο Κανονισμό της Βουλής χρειάζεται:

6.1. να καταργηθούν προνόμια των βουλευτών που δεν είναι απαραίτητα για την επιτέλεση των καθηκόντων τους (όπως η βουλευτική σύνταξη, η αποζημίωση για τη συμμετοχή των βουλευτών σε επιτροπές κτλ)

6.2. Να υπάρξουν διατάξεις που ενισχύουν τον ρόλο της Βουλής και των βουλευτών, όπως:

-να απαιτείται για την εισαγωγή νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στην αρμόδια επιτροπή.

-προτάσεις νόμου από βουλευτές να εισάγονται στην αρμόδια επιτροπή το αργότερο είκοσι ημέρες μετά την κατάθεσή τους

-ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να ενημερώνουν την ολομέλεια της Βουλής και τις αρμόδιες επιτροπές αντίστοιχα, πριν και μετά από κάθε συνεδρίαση ευρωπαϊκών οργάνων στα οποία συμμετέχουν».

Την Πέμπτη παρουσιάζει ο Αλ. Τσίπρας το σχέδιο για την «δίκαιη ανάπτυξη»

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top