Ελλάδα

ΥΠΕΞ: Οπισθοδρομική η απόφαση της Τουρκίας για ανάγνωση του Κορανιού στην Αγία Σοφία

E3374DFB81377505581270B3C49B8C03.jpg

«Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ξεκάθαρη καταδίκη της απόφασης των τουρκικών Αρχών να προγραμματίσουν ανάγνωση του Κορανιού στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, λόγω Ραμαζανιού, προέβη του υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς «οπισθοδρομική», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «εμμονές […] για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα».

Τονίζει τέλος ότι τέτοιες ενέργειες «δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Η ανάγνωση χωρίων του Κορανιού έγινε στο πλαίσιο εκπομπής για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού που μετέδωσε απευθείας από την Αγία Σοφία η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT. Η εκπομπή είναι προγραμματισμένο να μεταδίδεται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων.

Η κίνηση της τουρκικής πλευράς είχε καταδικαστεί από κύκλους του ΥΠΕΞ από χθες Κυριακή. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την ελληνική διπλωματία να πάρει ξεκάθαρη στάση απέναντι σε μία κατάσταση που, όπως αναφέρει, ουσιαστικά μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Το ιστορικό μνημείο λειτουργεί κανονικά ως κοσμικό μουσείο. αφού χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος για περισσότερους από τέσσερις αιώνες μετά την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς, το 1453.

Η λειτουργία του τζαμιού διακόπηκε το 1931, κατά την κοσμική αναμόρφωση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η Αγία Σοφία άνοιξε τις πύλες της ως μουσείο το 1935.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top