Διεθνή

Υποχωρεί ο Τραμπ μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε για ρατσιστικά σχόλια

DFE93041B4642206342BD489E79846D5.jpg

Σάλο μέσα στο ίδιο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προκάλεσαν οι δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, ότι ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση του Πανεπιστημίου Τραμπ δεν μπορεί να τη χειριστεί επειδή είναι μεξικανικής καταγωγής.

Σε πολιτική υποχώρηση υποχρεώθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δικαστική υπόθεση γύρω από πανεπιστήμιο που είχε ιδρύσει παλαιότερα, αφού κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων επέκριναν δριμύτατα ως ρατσιστική την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση.

Το Πανεπιστήμιο Τραμπ διαφημιζόταν ως σχολείο εξειδίκευσης σε θέματα ακίνητης περιουσίας όμως δεκάδες πρώην φοιτητές έχουν μηνύσει τον κ. Τραμπ, ισχυριζόμενοι ότι εξαπατήθηκαν και ζητούν επιστροφή των διδάκτρων που κατέβαλαν.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ έριξε λάδι στη φωτιά τις τελευταίες ημέρες, υποστηρίζοντας ότι ο δικαστής Γκονζάλο Κουριέλ, που χειρίζεται την υπόθεση, είναι προκατειλημμένος εναντίον του επειδή μία από της προεκλογικές του προτάσεις θέλει την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό, χώρα από την οποία προέρχονται οι γονείς του δικαστή.

Θύελλα αντιδράσεων

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από τους ισχυρισμούς Τραμπ, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του μεγιστάνα ως κλασσικό παράδειγμα ρατσισμού.

«Το να υποστηρίζεις ότι κάποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του εξαιτίας της φυλής του είναι μάλλον ο ορισμός του ρατσιστικού σχολείου», είπε ο κ. Ράιαν, που είναι ο κορυφαίος εκλεγμένος πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Παρά ταύτα, ο κ. Ράιν δεν απέσυρε τη στήριξη που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην υποψηφιότητα Τραμπ για την προεδρία, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση προτιμά να δει τον κ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο παρά τη Χίλαρι Κλίντον, που φαντάζει το φαβορί στην πλευρά των Δημοκρατικών.

Πέραν του κ. Ράιαν, άμεση ήταν η αντίδραση και του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος συμβούλεψε τον κ. Τραμπ να σταματήσει να επιτίθεται σε μειονότητες.

«Η συμβουλή μου στον υποψήφιό μας είναι να αρχίσει να μιλά θα θέματα που απασχολούν τον αμερικανικό λαό, και να αρχίσει να το κάνει τώρα. Επιπρόσθετα, είναι ώρα να σταματήσει να επιτίθεται σε διάφορους ανθρώπους […] ή με διάφορες μειονότητες», δήλωσε.

Οι βολές από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υποχρέωσαν τον κ. Τραμπ σε υποχώρηση, με τον υποψήφιο να δηλώνει ότι τα σχόλια του «παρερμηνεύτηκαν» κι ότι δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να προσβάλει όλους τους ανθρώπους λατινοαμερικανικής προέλευσης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top