Ελλάδα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα προεγγραφής για αιτήσεις ασύλου

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Με στόχο να καταγραφούν  περίπου 49.000 άτομα που μπήκαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2015 έως τις 19 Μαρτίου του 2016 (πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας) ξεκίνησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων διεθνούς προστασίας. Το πρόγραμμα, που αφορά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, υλοποιείται από την Υπηρεσία Ασύλου με την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προπαρασκευαστικές εργασίες, σε δύο κέντρα φιλοξενίας, στο Ελληνικό και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στους πρόσφυγες δόθηκαν περικάρπια που περιλαμβάνουν ενημερωτικό υλικό για το ποιά μέρα και ώρα θα χρειασθεί να προσέλθουν για την προκαταγραφή όσοι από αυτούς ενδιαφέρονται. Τα περικάρπια επιλέγησαν για να βοηθήσουν στην οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή της προκαταγραφής.

Στο Ελληνικό έχει στηθεί ειδικός χώρος για τη διαδικασία της προκαταγραφής των αιτούντων άσυλο, ενώ αντίστοιχος χώρος προετοιμάζεται και στη Θεσσαλονίκη. Στα δύο αυτά κέντρα θα μεταφέρονται για προκαταγραφή πρόσφυγες και από τις άλλες δομές φιλοξενίας.

Αύριο, όπως έγινε γνωστό από την Υπηρεσία Ασύλου, θα ξεκινήσει η καταγραφή των στοιχείων των προσφύγων και με την ολοκλήρωσή της, ο κάθε πρόσφυγας θα λαμβάνει κάρτα αιτούντος άσυλο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια την εξέταση της αίτησης από τις ελληνικές αρχές, τη μεταφορά του πρόσφυγα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» ή την ένταξή του στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top