Πολιτική

Ξυδάκης για την Αγιά Σοφιά: «Όχι» στις σκηνοθετημένες συγκρούσεις

2234651.medium.jpg

Το μήνυμα ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο που ενώνει ανθρώπους και «να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους», στέλνει, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σχολιάζοντας το ζήτημα σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

«Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο με διαχρονική ακτινοβολία, μνημείο που ενώνει ανθρώπους και δεν τους χωρίζει» αναφέρει ο κ. Ξυδάκης και σημειώνει: «Εμείς δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως «η συζήτηση για την επαπειλούμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πρέπει να τεθεί, όχι με τους όρους της νεο-οθωμανικής ρητορικής, αλλά με όρους σεβασμού και προστασίας ενός κορυφαίου μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς» και κάνει λόγο για ορατές πολιτικές επιδιώξεις της διακυβέρνησης Ερντογάν. «Μία παντοκρατορία του κόμματος AKP, η οποία όλο και συχνότερα φοράει το θρησκευτικό ένδυμα του ισλαμισμού, επιχειρώντας τον μετασχηματισμό του κοσμικού κεμαλικού κράτους σε ένα νεοϊσλαμικό κράτος με αξιώσεις ηγεμονίας στον ισλαμικό κόσμο», διευκρινίζει.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η σημερινή ανάρτηση του κ. Ξυδάκη στο twitter, με την οποία επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία είναι οικουμενικό μνημείο και «είμαστε σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top