Οικονομία

Υποτονικό το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στη Ν. Υόρκη

Με μικρότερη συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων και συναντήσεων με τους εκπροσώπους των ελληνικών επιχειρήσεων, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το 5ο Greek Investment Forum που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό

Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη

Επικεφαλής και στελέχη των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχουν στο forum διαπιστώνει αισθητά σημάδια “κόπωσης” των ξένων με την Ελλάδα και το “Greek story”, το οποίο διαρκώς επαναλαμβάνεται, δίχως μέχρι στιγμής να δικαιώνεται: αυτό της οικονομίας που βρίσκεται προ της ανάκαμψης και διαθέτει μεγάλες προοπτικές.

Η οπτική αυτή δεν θα πρέπει να ξενίζει καθώς, όπως αναφέρουν IR’s εισηγμένων, για άλλη μια φορά το αφήγημα της Ελλάδας αφορά σε επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017. Από την άλλη πλευρά, σαφέστατα η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, καθώς έπειτα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, αποτελεί απτή απόδειξη προσπάθειας επαναγοράς της σταθερότητας στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, από την επικονωνία του Capital.gr., με στέλέχη εισηγμένων και τραπεζών που βρίσκονται το διήμερο αυτό (21 – 22/6) στη Ν. Υόρκη για το 5ο Greek Investment Forum που συνδιοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Sofitel, κοινή πεποίθηση είναι πως η συμμετοχή των ξένων θεσμικών και funds είναι η χαμηλότερη των τελευταίων χρόνων.
Greek Investment Forum

Μικρός αριθμός ραντεβού

Αρκετές εταιρείες είδαν την ατζέντα των συναντήσεών τους να βρίσκεται ακόμη και στο 1/3 όσων είχαν πραγματοποιήσει στο περυσινό forum στη Ν. Υόρκη, ενώ υπήρχαν και αρκετές περιπτώσεις ραντεβού που είχαν κλειστεί, αλλά ματαιώθηκαν αιφνιδίως. Η χρονική συγκυρία έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την εικόνα αυτή, καθώς το ελληνικό επενδυτικό forum πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε., που έχει εξελιχθεί σε D-DAY για τις παγκόσμιες αγορές, έχοντας θέσει σε επιφυλακή το σύνολο των στελεχών του χρηματοοικονομικού κλάδου διεθνώς. Παράλληλα, το μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν είναι πλέον το ίδιο, ενώ η υποβάθμισή του σε advanced emerging (από ανεπτυγμένη) έχει αλλάξει τη σύνθεση των funds που προσεγγίζουν επενδυτικά το Χ.Α.

ab1c99a6ee414bb0a52f946b988721ff

Αναζητούν ευκαιρίες

Από την άλλη πλευρά, επενδυτικά κεφάλαια και αναλυτές που πραγματοποίησαν συναντήσεις με ορισμένες από τις 20 εταιρείες που τελικά συμμετέχουν στο forum, έδειξαν ενδιαφέρον για τις προοπτικές των τραπεζών, την εξέλιξη και το θέμα της διαχείρισης των NPLs και για την πορεία εισηγμένων που έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια να μειώσουν την εξάρτησή τους από την πορεία της ελληνικής αγοράς, αυξάνοντας το βαθμό εξωστρέφειάς τους και την παρουσία τους σε ξένες αγορές. Όπως μεταφέρεται στο Capital.gr., ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων πιστεύουν οτι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στο Χ.Α λογω των εξαιρετικά χαμηλών αποτιμήσεων της αγοράς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σχολιάστηκε θετικά η αντοχή πολλών εισηγμένων στην ύφεση της οικονομίας που ήδη μετρά 7 χρόνια, με απώλεια 25% και πλέον του ΑΕΠ.

Πηγή: Capital.gr

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top