Διεθνή

Ζάιμπερτ: Καμία διαφορά ανάμεσα σε Μέρκελ και Υπ. Εσωτερικών

2897F40FB5D0D802DFFCDD6ED12A5537.jpg

«Ούτε η παραμικρή διαφορά δεν υπάρχει» μεταξύ της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ και του υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του ΝΑΤΟ και την Ρωσία, διαβεβαίωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Ούτε η παραμικρή διαφορά δεν υπάρχει» μεταξύ της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ και του υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του ΝΑΤΟ και την Ρωσία, διαβεβαίωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην “Bild” είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανάφλεξης στην ανατολική Ευρώπη λόγω των κινήσεων του ΝΑΤΟ, ενώ είχε κάνει λόγο για «διαξιφισμούς και πολεμοχαρή συμπεριφορά» και για «συμβολικές παρελάσεις με τεθωρακισμένα».

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι η κριτική του κ. Σταϊνμάιερ δεν αφορούσε συγκεκριμένα την άσκηση του ΝΑΤΟ «Anakonda-16», το σενάριο της οποίας αναφέρεται σε υποτιθέμενη επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία. Από την πλευρά πάντως της Καγκελαρίας, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

Οι δηλώσεις ωστόσο του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε διάλογο με την Μόσχα πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία στις 8 Ιουλίου, συνέπεσαν με συνέντευξη του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος στην “Sueddeutsche Zeitung” σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ρωσία αντί να τις επιβαρύνει τοποθετώντας στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, ειδικά με δεδομένη την ιστορία της Γερμανίας ως εισβολέα στην Ρωσία. Επιπλέον, ο κ. Σρέντερ προειδοποίησε ότι η πολιτική του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Ρωσία, υποβάθμισε την ιδέα ότι η Μόσχα μπορεί να ετοιμάζει σχέδιο εισβολής σε χώρες του ΝΑΤΟ και επαίνεσε τις προσπάθειες του κ. Σταϊνμάιερ για σταδιακή άρση των περιορισμών σε βάρος της Ρωσίας.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το κλίμα στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού να επιβαρυνθεί περαιτέρω, καθώς ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) κ. Σταϊνμάιερ δέχεται ήδη δριμεία κριτική από στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). «Βλέπουμε ότι ο Σταϊνμάιερ έχει κατανόηση για τον Πούτιν και ανοίγει ήδη τον δρόμο για τον κόμμα της Αριστεράς», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και μέλος του Προεδρείου της CDU Γενς Σπαν, ενώ ο Πρωθυπουργός της Έσσης και αντιπρόεδρος του κόμματος Φόλκερ Μπουφιέ δήλωσε ότι δεν κατανοεί τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι μια άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία μπορεί να θεωρηθεί ως «διαξιφισμός και πολεμοχαρής συμπεριφορά».

«Ήμασταν πάντα σύμφωνοι ότι υπερασπιζόμαστε το έδαφος του ΝΑΤΟ, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και στην πράξη και ένας μικρός αριθμός στρατιωτών δεν απειλεί την Ρωσία», δήλωσε, ενώ ο ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ρόιλ ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει πια τον κ. Σταϊνμάιερ, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία έχει εισβάλει ήδη σε μια άλλη χώρα, άρα δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους ανατολικούς εταίρους του ΝΑΤΟ ότι επιβαρύνουν τις σχέσεις με την Ρωσία.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top