Οικονομία

1450 ευρώ επιπλέον φόρος για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Οι τελευταίες 150.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος απομένουν για να ολοκληρωθεί ουσιαστικά από σήμερα η υποβολή των φετινών δηλώσεων Ε1. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14 Ιουλίου είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 5.850.000 δηλώσεις, από τις συνολικά 6 εκατομμύρια που αναμένονται φέτος.
 
Στο υπουργείο Οικονομικών αναπνέουν πλέον με ανακούφιση, γιατί το σύστημα αντέχει να υποδεχτεί χωρίς πρόβλημα ακόμα και πάνω από τις 150.000 δηλώσεις που θα πρέπει να υποβληθούν απόψε. Την Τετάρτη 13/7 είχαν υποβληθεί 142.000 δηλώσεις ενώ στις 23/6 είχαν υποβληθεί 155.000 δηλώσεις σε μία ημέρα.
 
Καθώς η διαδικασία τυπικά και ουσιαστικά τερματίζεται απόψε, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις να μην κλείσει απότομα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το σύστημα Taxisnet αλλά να δέχεται δηλώσεις χωρίς πρόστιμα, για να καταδειχθεί ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών. Επισήμως όμως ισχύει η προειδοποίηση, όπως έχει ανακοινωθεί, ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση στην διορία που λήγει σήμερα και ότι όσοι την παραβλέψουν απειλούνται με τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 100 έως και 500 ευρώ.
 
 Όσο πλησιάζουμε στο τέλος πάντως, ανεβαίνει ο μέσος φόρος που δείχνουν τα εκκαθαριστικά, από 1.300 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, σε 1450 ευρώ για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν μέχρι την Τετάρτη. Αυτό δείχνει ότι όσοι έβλεπαν πως θα πληρώσουν μεγάλο επιπλέον φόρο, ανέβαλλαν όσο μπορούσαν την υποβολή της δήλωσης, παρότι η ημερομηνία πληρωμής της α΄δόσης έχει οριστεί δια νόμου στις 29 Ιουλίου.
 
Από την ως τώρα εκκαθάριση , το 46% των δηλώσεων (1 στις 2 δηλαδή) έχει μηδενικό αποτέλεσμα, χωρίς να προκύπτει επιπλέον χρέωση αλλά ούτε επιστροφή φόρου, επειδή πέρυσι είχε γίνει πλήρης παρακράτηση της προκαταβολής και της Ειδικής Εισφοράς σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Το 37% όμως των δηλώσεων (περίπου 2,2 εκατ. εκκαθαριστικά) έχει χρεωστικό αποτέλεσμα και καλούνται να πληρώσουν περί τα 3,3 δισ. ευρώ. Μόλις το 17% βλέπει επιστροφή φόρου: περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα πρέπει να πάρουν επιστροφή από περίπου 280 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Με τα δεδομένα αυτά, το δημόσιο θα πρέπει να αποκομίσει ως τα τέλη του χρόνου (σε τρεις διμηνιαίες δόσεις) 3 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρο «καθαρά», αφαιρουμένων της επιστροφής φόρου που θα λάβουν οι λιγοστοί δικαιούχοι.
 
Στην πράξη πάντως, όσοι έχουν ακίνητο δεν θα προλάβουν να αγγίξουν τα λεφτά της επιστροφής, αφού αυτή αναμένεται να συμψηφιστεί άμεσα με την πρώτη δόση του νέου ΕΝΦΙΑ 2016.
 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top