Ελλάδα

Αβραμόπουλος: Τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά και μοιραζόμαστε όλοι την ευθύνη για τη φύλαξή τους

0FC65EDF715802FC60095622A6A780E8.jpg

Για μία συμφωνία με ιδιαίτερη συμβολική και νομική διάσταση, έκανε λόγο ο επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την πρότασή του για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Για μία συμφωνία με ιδιαίτερη συμβολική και νομική διάσταση, έκανε λόγο ο επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την πρότασή του για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζουμε στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά και μοιραζόμαστε όλοι την ευθύνη για τη φύλαξή τους, επισήμανε ο Έλληνας επίτροπος.

«Εάν θέλουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη μετανάστευση και να προφυλάξουμε τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», είπε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως είναι υπερήφανος που η πρόταση που κατέθεσε έξι μήνες πριν, γίνεται πραγματικότητα, μετά από εντατικές αλλά αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των Κρατών-Μελών.

«Ο νέος ενισχυμένος οργανισμός θα συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων», δήλωσε τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα εξασφαλίσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή συλλογική διαχείριση των συνόρων, στη βάση της αρχής ότι η ασφάλεια των κοινών ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων αποτελεί κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Όπως είπε, δεν θα εμφανίζονται πλέον ελλείψεις προσωπικού ή υλικοτεχνικών υποδομών στα εξωτερικά μας σύνορα, ενώ ο νέος Οργανισμός θα υποστηρίζει, θα παρακολουθεί και θα ενισχύει, όταν είναι αναγκαίο, τους εθνικούς συνοριοφύλακες, εστιάζοντας κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη αδυναμιών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας τα κράτη-μέλη διατηρούν την εθνική τους κυριαρχία και οι εθνικοί συνοριοφυλάκες θα παραμείνουν οι κύριοι παράγοντες διαχείρισης των συνόρων. «Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα λειτουργεί ως “δίχτυ ασφαλείας”. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ένα κράτος- μέλος δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια κατάσταση από μόνο του, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει κάνοντας χρήση διαθέσιμων πόρων, από τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει πλέον να προχωρήσουν άμεσα με τις απαιτούμενες τυπικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της υιοθέτησης της πρότασης. Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να λειτουργήσει όσο το ταχύτερο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της δράσης. «Η Ευρώπη που θέλουμε όλοι ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Η Ευρώπη που όχι μονάχα θα αντέξει και θα ξεπεράσει κάθε κρίση, αλλά θα συνεχίσει να δυναμώνει διασφαλίζοντας τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών και των κατοίκων της», είπε χαρακτηριστικά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top