Ελλάδα

Αιφνιδιαστική μεταφορά μεταναστών προκαλεί αντιδράσεις στον δήμο Ζίτσας

C1C69CAD0FB4008783E0B8C0F115C73D.jpg

Η μεταφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν σε γνώση του προσφάτως ορισθέντος, συντονιστή του Κέντρου Φιλοξενίας Κατσικά, πρώην δημάρχου Ιωαννίνων, Φίλιππα Φίλιου.

Την έντονη αντίδραση του δήμου Ζίτσας για την αιφνιδιαστική μεταφορά 250 περίπου προσφύγων το βράδυ της Παρασκευής από το Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά σε ιδιωτική έκταση στη θέση «Φανερωμένη» της Τ.Κ. Βουνοπλαγιάς, περιέχει επιστολή που εστάλη προς τον Υπουργό αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. 

Η μεταφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν σε γνώση του προσφάτως ορισθέντος, συντονιστή του Κέντρου Φιλοξενίας Κατσικά, πρώην δημάρχου Ιωαννίνων, Φίλιππα Φίλιου.

Ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, ερωτηθείς αν η μεταφορά έγινε με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας, λόγω ενδεχομένως αντιπαραθέσεων μεταξύ προσφύγων στον Κατσικά, τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση του δήμου για την μεταφορά ήταν επιβεβλημένη».

Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται στους Βουλευτές Ιωαννίνων και τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ,

Για άλλη μία φορά τα «κέντρα» λήψης αποφάσεων έκαναν το θαύμα τους εν τω μέσω της νυκτός.
Κάποιοι που έχουν αναλάβει το ρόλο του τοπάρχη μετέφεραν μέσα στη νύχτα (Παρασκευή 1 Ιουλίου) πρόσφυγες με μικρά παιδιά, από το Κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά που πρόσφατα φτιάχτηκαν βασικές υποδομές (αποχετευτικό δίκτυο, ντουζιέρες, τουαλέτες) σε ένα χώρο με ανύπαρκτες υποδομές παντελώς ακατάλληλο και ανέτοιμο για τη φιλοξενία τους.

Την ώρα που η επίσημη πολιτεία είχε αποφασίσει τη δημιουργία οργανωμένου Κέντρου φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» και σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου Ζίτσας την Ελεούσα, ξαφνικά ενάντια σε κάθε λογική δημιούργησε ένα άλλο σε απόσταση μόλις 500 μέτρων.

Ζητούμε από την επίσημη πολιτεία την προστασία της και την καθιστούμε υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι με αυτές τις πρακτικές δυναμιτίζεται το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που θα έπρεπε να καλλιεργείται προς όφελος όλων.

Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας για να προσδιορίσουμε και εμείς σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα επόμενα βήματά μας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top