Οικονομία

Αίνιγμα για ιδιοκτήτες και ΥΠΟΙΚ ο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Στο… σκοτάδι παραμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που δεν γνωρίζουν ούτε κατά προσέγγιση πόσα θα κληθούν να πληρώσουν για Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται από το 2016 και τα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πάντως, εάν η αξία των αγροτεμαχίων υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές, δηλαδή το σύστημα της Αντικειμενικής Αξίας Γης (ΑΑ-ΓΗΣ), τότε θα προκύψουν τεράστιες επιβαρύνσεις για όσους έχουν πολλά αγροτεμάχια και φυσικά για τους αγρότες, που θα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι αφού χρησιμοποιούν εκτός σχεδίου ακίνητα για τις καλλιέργειες τους.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν πάρει εντολή να «τρέξουν» εναλλακτικά σενάρια, ώστε αφενός μεν να εισπράξει το Δημόσιο, τα ποσά που έχει προϋπολογίσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αφετέρου δε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως μεταξύ των αγροτών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τεστ με τα εναλλακτικά σενάρια θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δοθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα της Αντικειμενικής Αξίας Γης, αυτή υπολογίζεται ως άθροισμα τριών στοιχείων, ήτοι της βασικής αξίας γης (για κάθε έκταση), της οικοπεδικής αξίας γης (μόνο αν υπάρχει κάποιο κτίσμα με εμβαδόν άνω των 15 τ.μ.) και της αξίας δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης.

Αν ληφθούν υπόψη αυτές οι προδιαγραφές, θα επιβληθεί επιτέλους φόρος σε βίλες στη Μύκονο πχ, που είναι χτισμένες σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά και σε όσους έχουν κάποιο μικρό αγροτεμάχιο που θα φορολογηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Για περισσότερες οικονομικές ειδήσεις διαβάστε στο Newmoney 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top