Πολιτική

Αλλάζει το μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών του ΔΕΣΦΑ ο Πάνος Σκουρλέτης

550C7FC0D5A422ACF50CE16F9F697B2E.jpg

«Ακραίες και προκλητικές οι τιμές που διαμορφώνονταν με τον ισχύοντα κανονισμό. Θα υπήρχαν αυξήσεις 68%», αναφέρει ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Στα 213 εκατομμύρια ευρώ έναντι 319 ο υπολογισμός για το ετήσιο έσοδο του ΔΕΣΦΑ για τα έτη 2006-2010, βάσει της τροπολογίας του Υπουργού.

Τροποποιήσεις στον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) επιφέρει τροπολογία του Πάνου Σκουρλέτη, την οποία κατέθεσε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους υδρογονάνθρακες και τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Επί της ουσίας με την τροπολογία αναθεωρείται για τα έτη 2006-2015 ο Κανονισμός Τιμολόγησης Βασικών Δραστηριοτήτων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και η μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενο εσόδου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος οι τροποποιήσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς η εφαρμογή του ισχύοντα κανονισμού θα οδηγούσε σε αυξήσεις των τιμών της τάξης του 68% τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Με την τροπολογία που προωθεί – όπως ισχυρίστηκε-θα υπάρξει λελογισμένη αύξηση, η οποία δεν θα γίνει αισθητή.
Ο ίδιος μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, χαρακτήρισε τις αυξήσεις που θα έπρεπε να υιοθετηθούν στην περίπτωση εφαρμογής του ισχύοντα μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμών «ακραίες και προκλητικές», κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τους όρους με τους οποίους δρομολόγησαν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

«Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι, στο βαθμό αυτό που δεν εμπίπτει στους όρους του διαγωνισμού και δεν επηρεάζει τη μελλοντική σύμβαση και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ – για την οποία επαναλαμβάνω έχουμε δεσμευθεί από την συμφωνία του προηγούμενου καλοκαιριού – ουσιαστικά δεν είμαστε διατεθειμένοι, να “τινάξουμε στον αέρα” μέσα από τέτοιες παράλογες απαιτήσεις, την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και να επιβαρύνουμε τα ελληνικά νοικοκυριά”, υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η τροπολογία επί της ουσίας επανακαθορίζει την Ανακτήσιμη Διαφορά, για την περίοδο 2006 – 2015, του ΔΕΣΦΑ, που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των τιμολογίων χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ).

Συγκεκριμένα ορίζει ότι:

τροποποιείται ο τρόπος υπολογισμού της Ανακτήσιμης Διαφοράς του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., η οποία αποτελεί το άθροισμα της (θετικής ή αρνητικής) διαφοράς για καθένα από τα έτη από το 2006 έως το 2015 και προκύπτει από

– το απαιτούμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΣΦΑ Α.Ε.
– και το αντίστοιχο πραγματικό έσοδο αυτού.

Ειδικότερα, το απαιτούμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. έχει υπολογισθεί για τα έτη 2006 – 2010, στο ποσό των 213 εκατομμυρίων ευρώ περίπου αντί του ποσού των 319 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που είχε αρχικά ορισθεί με το από 2012 εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ Τιμολόγιο Χρήσης του ΕΣΦΑ, ενώ για τα έτη 2011- 2015, επανυπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για καθένα των ετών αυτών, αφαιρούμενων των επιχορηγήσεων μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον ετήσιο ρυθμό απόσβεσης αυτών, από τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει ότι εν λόγω υπολογιζόμενη Ανακτήσιμη Διαφορά για τα έτη 2006-2015 κατανέμεται ισόποσα από το έτος 2017 και για τα επόμενα 40 έτη, με προσαύξηση, βάσει του εκάστοτε ύψους πληθωρισμού.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top