Πολιτική

Αναλογικό μπόνους και ψήφο στους νέους της ομογένειας προτείνει το Ποτάμι

FFF3AD55CD1DF75DB23CC9C270FA1DBF.jpg

Τροπολογίες για τις θέσεις του Ποταμιού σχετικά με τον εκλογικό νόμο θα καταθέσει σήμερα το κόμμα, όπως ανακοίνωσε ο Σταυρός Θεοδωράκης, ο οποίος καλεί τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Την υιοθέτηση ενός αναλογικού μπόνους στον αντίποδα εκείνου των 50 εδρών ή της πλήρους κατάργησής του, αντιπροτείνει ο Σταυρός Θεοδωράκης για τον εκλογικό νόμο. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ποταμιού προκρίνει τη λύση της απονομής μίας επιπλέον έδρας ανά ποσοστό 2% που θα συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα, ώστε για παράδειγμα ένα αυτό ανέλθει στο 30% να λάβει 15 έδρες επιπλέον.

“Θεωρούμε παράλογο το μπόνους των 50 εδρών και προτείνουμε το αναλογικό μπόνους. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει δυνατότητα για μία κυβέρνηση συνεργασίας και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία την επόμενη μέρα των εκλογών”, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο κος Θεοδωράκης.

Η δεύτερη πρότασή του αφορά στο δικαίωμα ψήφου στους νέους της ομογένειας, οι οποίοι όπως τόνισε αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αλλά θα πρέπει να μπορούν να καθορίζουν το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.

“Θέλουμε δικαίωμα ψήφου για τα παιδιά μας. για τ’ αδέρφια μας, που αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να φύγουν και να ζουν έξω. Και νομίζουμε ότι θα είναι η ελάχιστη επανόρθωση που μπορούμε να κάνουμε, γιατί τους διώξαμε, αλλά τουλάχιστον να τους δώσουμε τη δυνατότητα να καθορίζουν σε ένα τμήμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα”, σημείωσε για το θέμα ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Και για τις δύο προτάσεις του κόμματος το Ποτάμι θα καταθέσει σήμερα σχετικές τροπολογίες, καλώντας τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, να πάρουν ξεκάθαρα θέση.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με δεδομένο τον αγώνα που δίνει για τη συγκέντρωση του πολυπόθητου αριθμού των 200 ψήφων, ώστε ο νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενος εκλογές. Στόχος που μέχρι στιγμής φαντάζει άπιαστος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει και τις εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει αυτή η πρόταση από πλευράς του Ποταμιού, καθώς δεν αποκλείεται ορισμένα εκ των κομμάτων να θεωρήσουν το αναλογικό μπόνους ορθότερο και να προχωρήσουν σε αλλαγή πλεύσης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top