Οικονομία

Ανέκαμψαν στο β’ τρίμηνο οι δημόσιες εγγραφές

550_334_67376.jpg

Aστάθεια στην αγορά των δημόσιων εγγραφών προκαλούν παγκοσμίως το 2016 πολύπλοκοι και αλληλένδετοι παράγοντες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends: 2016 2Q.

Έπειτα από το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο η αγορά των δημόσιων εγγραφών κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης το 2009, η εικόνα αντιστράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με μία αύξηση της τάξης του 120% στα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, αγγίζοντας τα 29,6 δισ. δολ., μέσω 246 συμφωνιών – αριθμός αυξημένος σχεδόν κατά το ένα τρίτο (29%), σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα μεγέθη για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου υστερούν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, καθώς ο όγκος των δημόσιων εγγραφών (437) μειώθηκε κατά 38%, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν ήταν μόλις 43 δισ. δολ., σχεδόν δύο τρίτα (61%) λιγότερα από την αντίστοιχη, περυσινή περίοδο.

Όλες οι βασικές γεωγραφικές περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Η αύξηση έφθασε το 20% στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού, το 187% στην ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) και το 755% στις ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η ευρύτερη περιοχή της Κίνας ήταν οι μόνες μεγάλες αγορές δημόσιων εγγραφών που ανέτρεψαν αυτήν την τάση. Παρόλα αυτά, το ιδιαίτερα υποτονικό πρώτο εξάμηνο παρέσυρε και το δεύτερο, με αποτέλεσμα τους έξι πρώτους μήνες του 2016 να καταγραφεί μείωση 50% στην ΕΜΕΙΑ, 55% στη Μέση Ανατολή, 65% στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού και 66% στις ΗΠΑ.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε ανάκαμψη της δραστηριότητας των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, έπειτα από ένα υποτονικό πρώτο τρίμηνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν 63 δημόσιες εγγραφές με τη στήριξη εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, οι οποίες συγκέντρωσαν 10,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιπροσωπεύοντας το 26% των δημόσιων εγγραφών διεθνώς και το 35% των αντληθέντων κεφαλαίων.
 
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε οι δημόσιες εγγραφές που υποστηρίχθηκαν από κεφάλαια εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων αντιπροσώπευαν μόλις το 16% των συναλλαγών.

Το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε επίσης και η επιστροφή των μεγάλων συμφωνιών (megadeals). Έξι από τις δέκα κορυφαίες δημόσιες εγγραφές του δευτέρου τριμήνου συγκέντρωσαν πάνω από ένα δισ. δολ., με τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, αυτή της κρατικής DONG Energy στη Δανία, να συγκεντρώνει πάνω από 2,5 δισ. δολ.

Στις ΗΠΑ, οι αντικρουόμενες οικονομικές ενδείξεις, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προεδρικές εκλογές, οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα αστάθειας των αγορών και σε σημαντικές διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών έφθασε τις 37, σημειώνοντας αύξηση κατά 363% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια εκτινάχθηκαν κατά 755%, αγγίζοντας τα 6,2 δισ. δολ. Την ώρα που τα νούμερα του πρώτου εξαμήνου του έτους (45 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν 7 δισ. δολ.) συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν μειώσεις της τάξης του 58%, ως προς τον αριθμό συμφωνιών, και του 66%, ως προς τις εισροές, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η επίδοση αυτού του τριμήνου αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά δημόσιων εγγραφών αρχίζει να ανακάμπτει.

Οι δημόσιες εγγραφές κατά το δεύτερο τρίμηνο πέτυχαν καλές επιδόσεις στην αγορά μετά την αρχική τους εγγραφή, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα (68%) των δημόσιων εγγραφών κατέγραψαν τιμές ίσες ή και μεγαλύτερες από την αρχική τιμή διάθεσής τους, στο διάστημα έως τις 17 Ιουνίου. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, οι δημόσιες εγγραφές σημείωσαν μέση απόδοση πρώτης ημέρας 7,5% και συνολικές αποδόσεις της τάξης του 18,7%, στη διάρκεια του εξαμήνου.
 
Αυτό αποδεικνύει ότι οι αποδόσεις των δημόσιων εγγραφών ξεπέρασαν σημαντικά τις μέχρι σήμερα αποδόσεις των δεικτών Dow Jones Industrial Average και S&P 500.

Κραδασμοί στην οικονομία της Ευρωζώνης

Με 229 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 17 δισ. δολ. κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ζώνη Ασίας-Ειρηνικού, ήταν η περιοχή με την εντονότερη δραστηριότητα, με βάση των αριθμό των συμφωνιών, και δεύτερη μετά την EMEIA, με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια.

Παρόλο που τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν μία μείωση του 37% και 65% αντίστοιχα, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, ωστόσο είναι γενικώς ευθυγραμμισμένα με την παγκόσμια τάση.

Για αυτό το τρίμηνο, οι εισροές ανήλθαν στα 9,3 δισ. δολ. από 122 δημόσιες εγγραφές, καταγράφοντας αύξηση κατά 20% και 14% αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ψυχολογία των επενδυτών εμφανίζεται λιγότερο επιφυλακτική σε σχέση με άλλες περιοχές, ενώ η ύπαρξη μίας υγιούς δεξαμενής εταιρειών που προγραμματίζουν δημόσιες εγγραφές στον κατάλληλο χρόνο, προδιαγράφει την αύξησή τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Φαίνεται πως, μετά από μία περίοδο αβεβαιότητας, οι προοπτικές για την αγορά των δημόσιων εγγραφών στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού είναι πιο ενθαρρυντικές. Μία σειρά από πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένων της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, των διακυμάνσεων των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενδεχόμενης περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να επιβαρύνει τις επενδυτικές αποφάσεις.

Ωστόσο, μία αίσθηση αισιοδοξίας δείχνει να επιστρέφει, ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, όπου υπάρχουν τώρα πάνω από 800 εταιρείες έτοιμες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.

Η περιοχή της EMEIA κατέγραψε σημαντικά κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Οι εισροές αυξήθηκαν κατά 187%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 14 δις δολάρια, ενώ ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών αυξήθηκε κατά 21%, φτάνοντας τις 85 συμφωνίες.

Ως αποτέλεσμα, η περιοχή EMEIA, κατά το δεύτερο τρίμηνο, κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς τις εισροές και τη δεύτερη ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, μετά τη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού.

Αντικατοπτρίζοντας το ισχυρό επενδυτικό κλίμα στην περιοχή, έξι από τις δέκα κορυφαίες δημόσιες εγγραφές του τριμήνου πραγματοποιήθηκαν στην ΕΜΕΙΑ, εκτεινόμενες μεταξύ πέντε διαφορετικών χρηματιστηρίων.

Ωστόσο, παρά τη βελτιωμένη αυτή απόδοση, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν παρέμειναν μειωμένα κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών έμεινε πίσω κατά 29%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015.

Παρόλο που η ΕΜΕΙΑ κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις, όμως, το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από την παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από το βρετανικό δημοψήφισμα και τη συνεχιζόμενη αστάθεια των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top