Διεθνή

Ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει ο Μπόρις Τζόνσον

B0E8D6B79C6347C5E3CE0CE6890815CE.jpg

Σε δύσκολα νερά βρίσκεται ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απέναντι στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης που είχε τηρήσει απέναντι στην Άγκυρα πριν το δημοψήφισμα για το Brexit.

Προφανή κατέστησε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η προοπτική ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε. έγινε βασικό αντικείμενο αντιπαράθεσης στο πρόσφατο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC πριν η θέση του υπουργού Εξωτερικών ανατεθεί στον Μπόρις Τζόνσον, ο τούρκος πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο επικεφαλής της εκστρατείας Leave έκανε μία «πολύ ατυχή δήλωση» όταν προειδοποίησε για τον κίνδυνο έλευσης εκατομμυρίων Τούρκων στη Βρετανία μετά από την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε.

«Η Τουρκία δεν είναι απειλή, είναι μία μεγάλη χώρα που θα σηκώσει ένα μεγάλο μερίδιο του βάρους από την Ευρώπη», είπε ο κ. Γιλντιρίμ.

Σημείωσε επίσης ότι ο προπάππος του Μπόρις Τζόνσον ήταν Τούρκος και ότι έστω στη μνήμη του δε θα έπρεπε να κάνει μια τέτοια δήλωση. «Τι να του πω… Ας τον βοηθήσει ο Θεός, να τον αλλάξει, να μην κάνει άλλα λάθη και ελπίζω να επανορθώσει για τους Τούρκους», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι προ μηνών ο Μπόρις Τζόνσον είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας κερδίζοντας διαγωνισμό σατιρικής ποίησης του περιοδικού Spectator με αντικείμενο χλεύης τον πρόεδρο Ερντογάν, ως αντίδραση στη λογοκρισία σε βάρος Γερμανού κωμικού που είχε σατιρίσει τον τούρκο Πρόεδρο.

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε επίσης ότι θα ευχόταν να μην είχε χρησιμοποιηθεί η Τουρκία από τον κ. Κάμερον ως μέρος της επιχειρηματολογίας στο δημοψήφισμα.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top