Ελλάδα

Αντισυνταγματική η απόφαση που έδινε τίτλο καθηγητή σε μη Πανεπιστημιακούς

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η  απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου (του έτους 2012) που έδινε στην ουσία τίτλο  καθηγητή σε μη Πανεπιστημιακούς.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει Πανεπιστήμια, Σύλλογοι καθηγητών ΑΕΙ, καθηγητές ιατρικής, κ.λπ. και ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Υ10α/Γ.Ποικ. 42832/2012 απόφαση των υπουργών Υγείας και Παιδείας  για την «απονομή τίτλου κλινικού καθηγητή σε ιατρούς του ΕΣΥ με βαθμό συντονιστή διευθυντή».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αρίθμ. 1469/2016 απόφασή της έκανε δεκτή την προσφυγή των Πανεπιστημίων, κ.λπ. και ακύρωσε την επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι διατάξεις της εν λόγω υπουργικής απόφασης που αφορούν «το θεσμό του κλινικού καθηγητή προσκρούουν στο Σύνταγμα και ειδικότερα στις αρχές της Ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ που κατοχυρώνονται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος, όσο και προς τις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και σταδιοδρομίας εκάστου κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας, εφόσον με την εισαγωγή του θεσμού αυτού το εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο των Ιατρικών Σχολών επιτελείται πλέον από πρόσωπα που παρουσιάζουν ανομοιογένεια από άποψη προσόντων, καθηκόντων και ευθύνης».

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει: 1) Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 3) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, 4) Πανεπιστήμιο Πατρών, 5) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 6) Πανεπιστήμιο Κρήτης,   7)   «Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών», 8)   «Ένωση Καθηγητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών»   («Ε.Κ.Ι.Π.Α.»),  9)   «Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Ιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ.»,   10)   «Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο», 11) Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Α.Ε.Ι. (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. -Α.Ε.Ι.),   12) Μιχαήλ Κουτσιλιέρης,  13) Γεώργιος Πολυμενέας   και 14) Ευσταθίος Ευσταθόπουλο.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top