Διεθνή

Απορρίπτει την απόφαση της Χάγης το Πεκίνο, χαιρετίζει η Μανίλα

sea1-735x459.jpg

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος των Φιλιππίνων.

«Η απόφαση είναι άκυρη», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Οι Φιλιππίνες, από την πλευρά του, «χαιρετίζουν» την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα που αποφαίνεται ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.

«Οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν» την απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης «όσον αφορά τη διαδικασία διαιτησίας για την οποία προσέφυγαν οι Φιλιππίνες όσον αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε ο Περφέκτο Γιασάι, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Οι ειδικοί μας μελετούν αυτήν την επιδίκαση με τη φροντίδα και την επιμέλεια που αξίζει σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα διαιτησίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Οι Φιλιππίνες επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους γι’ αυτή την απόφαση ορόσημο», σημείωσε.

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη σήμερα ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» στο μεγαλύτερο μέρος των υδάτων της Νότιας Σινικής Θάλασσας και ότι το Πεκίνο «παραβίασε τα κυριαρχικά δικαιώματα» της Μανίλας.

Η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσε η Ιαπωνία. Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα ανέφερε σε δήλωσή του πως η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top