Διεθνή

Άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας ζητά η κυπριακή Βουλή

54C86A137149CF9A3F703CD82F9317BA.jpg

Στο ψήφισμα, οι βουλευτές ανέφεραν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία αποδείχτηκαν «αντιπαραγωγικές και σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

Το κοινοβούλιο της Κύπρου ενέκρινε ψήφισμα χθες (7 Ιουλίου) το οποίο καλεί την κυβέρνηση να εργαστεί για την άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν στην Ρωσία για τη συμμετοχή της στη διαμάχη της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

33 από τους 56 βουλευτές του σώματος ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ οι 17 από το κυβερνών κόμμα της δεξιάς ΔΗΣΥ απείχαν.

Στο ψήφισμα, οι βουλευτές ανέφεραν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία αποδείχτηκαν «αντιπαραγωγικές και σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία».

Ζήτησαν την εφαρμογή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που επετεύχθη τον περασμένο χρόνο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα απέσυρε την υποστήριξη στους αυτονομιστές αντάρτες και θα εξέταζε την κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την πολιτική μεταρρύθμιση της Ουκρανίας και την περιφερειακή αυτονομία.

Οι κυρώσεις «έχουν επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σε μια περιόδο συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης», υποστήριξαν.

Ικανοποίηση στη Μόσχα

Η Λευκωσία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, την οποία βλέπει ως σύμμαχο στην περιοχή. Επίσης, στο νησί ζει σημαντική ρωσική κοινότητα και η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη χαιρέτισε την ψηφοφορία, λέγοντας ότι αντανακλά «τη βούληση μιας σαρωτικής πλειοψηφία του λαού της Κύπρου να αποκατασταθούν οι αμοιβαία επωφελείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top