Διεθνή

Βίντεο στο κινητό του βομβιστή αυτοκτονίας στη Γερμανία πρόδωσε τη σχέση του με τον ISIS

mohammad-daleel-575x300.jpg

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Ανσμπαχ.

Ο Σύρος βομβιστής είναι «ένας από τους στρατιώτες μας», ανέφερε η τρομοκρατική οργάνωση, όπως αναμεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο δράστης, o 27χρονος Σύρος πρόσφυγας, Mohammad Daleel, είχε ορκιστεί πίστη σε ηγέτη του ISIS, ενώ είχε στην κατοχή του αρκετά υλικά για να φτιάξει και δεύτερη βόμβα.

Τα πρώτα στοιχεία που επιβεβαίωσαν την ανησυχία ότι το συμβάν στο Ανσμπαχ ήταν τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο ήρθαν από το κινητό του δράστη. Σε αυτό βρέθηκε βίντεο στα αραβικά, στο οποίο ορκιζόταν πίστη στον ISIS και ένα ακόμη στο οποίο απειλούσε ότι θα κάνει επιθέσεις στη Γερμανία.

«Σύμφωνα με την αρχική μετάφραση, δηλώνει την πίστη του στον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, γνωστό Ισλαμιστή ηγέτη, και ανακοινώσει στο όνομα του Αλλάχ μία πράξη εκδίκησης ενάντια στους Γερμανούς, γιατί μπαίνουν στον δρόμο του Ισλάμ», ανέφερε ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιόαχιμ Χέρμαν. «Νομίζω ότι μετά από αυτό το βίντεο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικό υπόβαθρο», πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι είχε απορριφθεί η αίτηση ασύλου του δράστη, όπως και ότι δύο φορές είχε δοθεί εντολή για την απέλασή του. «Ο δράστης στο Ανσμπαχ ήταν ένας 27χρονος πρόσφυγας από τη Συρία ο οποίος έφτασε στη Γερμανία πριν από δύο χρόνια. Τον Αύγουστο του 2014 έκανε αίτηση για άσυλο. Υπήρχαν ενδύξεις ότι είχε ήδη καταγραφεί ως πρόσφυγας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είχε κάνει αίτηση στη Βουλγαρία και την Αυστρία. Οι βουλγαρικές αρχές μας επιβεβαίωσαν ότι του είχε χορηγηθεί άσυλο. Ετσι, στις 2 Δεκεμβρίου 2014 απορρίφθηκε η αίτησή του στη Γερμανία και διατάχθηκε η απέλασή του στη Βουλγαρία. Το δικαστήριο του Ανσμπαχ επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ.

«Μετά από την απόφαση, παρασχέθηκαν ιατρικά πιστοποιητικά που έδειχναν ότι ήταν ψυχολογικά ασταθής. Ως αποτέλεσμα ανεστάλη η εντολή απέλασης. Στις 13 Ιουλίου αυτού του έτους ξεκίνησε ξανά η διαδικασία απέλασης. Ο δράστης λέγεται ότι είχε αποπειραθεί δύο φορές να αυτοκτονήσει και για αυτό πέρασε κάποιο διάστημα σε ψυχιατρική κλινική», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top