Διεθνή

Βρετανία: Παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας η Άντρεα Λήντσομ

300C3626DF4ECA370DAC5EBD1C085BB3.jpg

Η Τερέζα Μέι αναδεικνύεται αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και πρωθυπουργός στη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την παραίτηση της Άντρεα Λήντσομ, πριν από λίγο.

Παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας της Βρετανίας η Άντρεα Λήντσομ, λέγοντας ότι δεν έχει επαρκή στήριξη για τη συγκρότηση μίας σταθερής κυβέρνησης, αναλογιζόμενη τη μεγάλη στήριξη της τάξης του 60% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών προς την αντίπαλό της Τερέζα Μέι.

Πρόσθεσε ότι μία μεγάλη σε διάρκεια εσωκομματική μάχη για την πρωθυπουργία δεν είναι επιθυμητή.

Παρόλα αυτά η κα Λήντσομ πιστεύεται ότι οδηγήθηκε στην παραίτηση αφού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με συνέντευξή της το Σάββατο στην οποία φάνηκε να υπονοεί ότι είναι καταλληλότερη Πρωθυπουργός από την Τερέζα Μέι διότι είναι μητέρα, σε αντίθεση με την αντίπαλό της που είναι άτεκνη.

Παρά το ότι η ίδια υποστηρίζει ότι τα λόγια της δεν παρουσιάστηκαν σωστά και ότι απολογήθηκε στην κα Μέι, δέχθηκε έντονες πιέσεις από Συντηρητικούς βουλευτές να παραιτηθεί.

Οι εξελίξεις σημαίνουν ότι κα Μέι πιθανότατα θα είναι η νέα Πρωθυπουργός έστω μόνο με τις ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, με το νέο χρονοδιάγραμμα ανάληψης της εξουσίας και έναρξης των διαπραγματεύσεων εξόδου από την ΕΕ να είναι άγνωστο. Πηγές από το Συντηρητικό Κόμμα αναφέρουν ότι η κα Μέι θα μπορούσε να αναλάβει άμεσα την ηγεσία του κόμματος, αλλά να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως όριζε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Η κα Μέι είχε πει ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για το Brexit δε θα άρχιζαν πριν από το τέλος του έτους.

Ήδη πάντως έχει αρχίσει να τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης της πρωθυπουργίας της κας Μέι, καθώς αναλαμβάνει την πρωθυπουργία μόνο με τις ψήφους 199 βουλευτών του κόμματός της, χωρίς κάποια άμεση εκλογή από τους πολίτες ή ομάδα πολιτών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top