Οικονομία

Βρυξέλλες: Νωρίς ακόμα να μιλάμε για καθυστερήσεις

550_334_413156.jpg

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα του eurogroup της Δευτέρας και το σώμα των Υπουργών δεν θα ασχοληθεί επισήμως με την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε τη διαφωνία του με την οπτική που κυριαρχεί στον ελληνικό Τύπο περί καθυστερήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι “δεν συμφωνώ με την άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με καθυστερήσεις, τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν εκτελεστεί έως το Σεπτέμβρη και είναι ακόμα Ιούλιος”.

“Βεβαίως”, σημείωσε, “υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις που πρέπει να επισημάνω, όπως για παράδειγμα το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να στηθεί, να στελεχωθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό τον Σεπτέμβριο”, τόνισε ο αξιωματούχος.

Την ίδια όμως στιγμή, ο Ευ. Τσακαλώτος θα λάβει τον λόγο στο πρώτο σημείο συζήτησης της επίσημης ατζέντας για την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ευρωζώνης, μετά από εισήγηση της ΕΚΤ και της Κομισιόν και αναμένεται να προβεί σε ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Σε σχέση με τα βασικά θέματα του eurogroup, οι υπουργοί θα αποφανθούν ότι δεν συντρέχουν κίνδυνοι μη αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από τον ESM.

Η Κύπρος θα συζητηθεί στο πλαίσιο της εποπτείας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.

Η Κομισιόν ζητά πρόσθετα μέτρα από Ισπανία και Πορτογαλία

Η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να είναι σχετικά σύντομη με κυρίαρχο θέμα την δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και την γενική οικονομική κατάσταση στη ευρωζώνη.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00.

Στην βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Κομισιόν, οι υπουργοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί των δημοσιονομικών προοπτικών και των προοπτικών της ανάπτυξης και της κατάστασης των αγορών, ειδικά μετά τις επιπτώσεις του Brexit.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν και η γενική κατεύθυνση εκτιμάται πως θα είναι γενικά απρόβλεπτη, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το eurogroup θα εξετάσει και την εξέλιξη της κατάστασης της οικονομίας στην Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και τη Ισπανία, στο πλαίσιο της λεγόμενης “μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι σε σχέση με την Κύπρο το eurogroup θα συμπεράνει ότι “δεν συντρέχουν κίνδυνοι μη αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από τον ESM”.

Σε σχέση με τη Ιρλανδία, το eurogroup αναμένεται να επιστήσει την προσοχή των αρχών ώστε να μην παρασυρθεί η οικονομία σε έναν νέο κύκλο διόγκωσης και κατάρρευσης, ειδικά στην στεγαστική αγορά. Οι υπουργοί θα ζητήσουν μάλιστα επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις του brexit.

Τέλος οι υπουργοί θα συζητήσουν ακροθιγώς την κατάσταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όσον αφορά την διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος – χωρίς να προκαταβάλουν τις συστάσεις της Κομισιόν στη βάση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας. “Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα περιέχουν αυτές οι συστάσεις”, ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top