Πολιτική

Χουντής: Να χρηματοδοτήσει η ΕΕ την εκπαίδευση των 20.000 προσφυγόπουλων

550_334_419258.jpg

“Θα χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα για να ανταπεξέλθει στα 20.000 επιπλέον παιδιά πρόσφυγες εγκλωβισμένα στην Ελλάδα;
Ποιες ΜΚΟ επωφελούνται από κοινοτικούς πόρους στον τομέα της εκπαίδευσης στη χώρα μας και με ποια ποσά;”.

Τα ερωτήματα αυτά έθεσε προς την Κομισιόν ο  Νίκος Χουντής, ενόψει του επικείμενου ανοίγματος των σχολείων τον Σεπτέμβριο.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής,στην ερώτησή του, σημειώνει ότι “το υποχρηματοδοτούμενο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να ενσωματώσει τους εγκλωβισμένους, ανήλικους, πρόσφυγες, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας. Ήδη, όμως, οι σχολικές αίθουσες, ειδικά στην επαρχία, είναι υπερπλήρεις και υποστελεχωμένες μετά από έξι χρόνια μνημονίων, οπότε χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση θα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις”.

Το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, σημειώνει επίσης, ότι ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, υπολογίζεται σε περίπου 57.000, εκ των οποίων το 38% είναι ανήλικοι -δηλαδή, περίπου 20.000- σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Ν. Χουντής αναφέρει, επίσης, ότι “σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές ΜΚΟ διαχειρίζονται ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να παρέχουν ανεπίσημη ή άτυπη εκπαίδευση στους ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Save the Children, έχουν μείνει εκτός εκπαιδευτικών συστημάτων για περίπου 18 μήνες”.

Τέλος, ο πρώην υπουργός εφιστά την προσοχή στο ό,τι η ΕΕ “δεν έχει δώσει ακόμα σαφή απάντηση ως προς το μέλλον των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής πολιτικών ενσωμάτωσης ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ακροδεξιά και εθνικιστικά κινήματα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top