Πολιτική

Δαβάκης: Μαχαίρι σε επιδόματα & μισθούς τα ισοδύναμα Καμμένου για τα ειδικά μισθολόγια

B816520736B1F7E8C0B134864B2E1E19.jpg

Περικοπές επιδομάτων και μισθών αφορούν όπως καταγγέλλει ο βουλευτής της ΝΔ οι περίφημοι κωδικοί, που υποστηρίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι έχει εντοπίσει για τα ειδικά μισθολόγια.

Ψαλίδι σε μισθούς και τέσσερα επιδόματα, που λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβάνει το σχέδιο του Πάνου Καμμένου, για τη μη εφαρμογή του διετούς παγώματος των μισθολογικών ωριμάνσεων στο ειδικό μισθολόγιο των στελεχών που αμείβονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αυτό αποκαλύπτει ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τον «γαλάζιο» βουλευτή το έγγραφο που του παρέδωσε ο κος Καμμένος, επιχειρώντας να αποδείξει ότι πράγματι έχει εντοπίσει του κωδικούς – ισοδύναμα για να μην ισχύσει το μέτρο από 1/1/2017 στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορά επιδόματα, μισθούς και συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Δαβάκη πρόκειται για 7 κωδικούς, που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, προτείνει ως «αντίδοτο». Οι τέσσερις εξ αυτών αφορούν στα επιδόματα επιχειρησιακής ετοιμότητας, κινδύνου, αλλοδαπής, κίνησης και διαμονής, για τα οποία με δεδομένο ότι μιλάμε για ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ο Πάνος Καμμένος προφανώς εννοεί ότι έχουν περιθώρια μειώσεων. Ο ένας κωδικός κάνει λόγο γενικά για μισθούς και ο τελευταίος σχετίζεται με την πληρωμή συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εξαιρετικό, δε, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας δίνεται σε στελέχη στην παραμεθόριο, ενώ το επίδομα κινδύνου σε πιλότους, αλεξιπτωτιστές, ναρκαλιευτές και πλήρωμα υποβρυχίων, στελέχη ειδικών αποστολών δηλαδή κατά βάση, που σίγουρα θα ξεσηκωθούν στην περίπτωση περικοπής τους.

Βάσει του νόμου τα ισοδύναμα μέτρα που οφείλουν να προτείνουν τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και οι Υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης, πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτά ανέρχονται στα 27 εκατομμύρια ευρώ για το 2017 κι άλλα τόσα για το 2018.

Ο Θανάσης Δαβάκης πάντως διερωτάται κατά πόσο έχει υπάρξει ενημέρωση των Γενικών Επιτελείων, καθώς και εάν το Υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει στην εξοικονόμηση 18 εκατομμυρίων ευρώ από τους κωδικούς των εξοπλιστικών βάσει της απόρριψης αυτού του σεναρίου από την Τρόικα στο παρελθόν. Βάλλει, δε, εναντίον του Πάνου Καμμένου με το ερώτημα αν «είναι ηθικό να κόβει επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αντί να τα επιβραβεύει για τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top