Ελλάδα

Διεθνές Συνέδριο για το προσφυγικό στη Μυτιλήνη

sxisto-735x459.jpg

Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή τού, πακιστανικής καταγωγής, γνωστού δημοσιογράφου, αναλυτή και συγγραφέα, Ταρίκ Αλί, στο Διεθνές Συνέδριο για το προσφυγικό «Crossing Borders», στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Εμπρός», ο Ταρίκ Αλί ανέλυσε τις ισορροπίες που δημιουργούνται στη Βρετανία και ολόκληρη την Ευρώπη, μετά το δημοψήφισμα του Brexit. Αναφέρθηκε όμως και στους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που θα βρει μπροστά της η ευρωπαϊκή Αριστερά.

«Η Ευρώπη είναι το μέρος που ανήλικα παιδιά κρατούνται φυλακισμένα ως εν δυνάμει τρομοκράτες», ανέφερε αρχικά σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός». Ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε το Brexit «ένα καλό χτύπημα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, που σε όλο το διάστημα, που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος, επιδόθηκε σε μια εκστρατεία φόβου, σε μια απόπειρα επιρροής της κρίσης των Βρετανών πολιτών. Ήταν κυρίως ζήτημα κυριαρχίας» επεσήμανε, επιδοκιμάζοντας τη στάση των πολιτών των Βρετανών «που αποφάσισαν να ρισκάρουν, σοκάροντας το πολιτικό προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, η ατμόσφαιρα μετά το επίσημο προβάδισμα του «Όχι» στο Λονδίνο, θύμισε το αντίστοιχο κλίμα «μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας, όταν ξαφνικά η μοναρχία έδειχνε να κέρδισε τόσους πολλούς οπαδούς και ειδικά ανάμεσα στους νέους». Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει «την ιδανική εικόνα που έχουν σχηματίσει όλοι αυτοί για την Ευρώπη».

Μια Ευρώπη, όμως, που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, μια Ευρώπη σε αναβρασμό που «βλέπει τους συνδικαλιστές στη Γαλλία να εξεγείρονται εναντίον της λιτότητας που προωθεί ο Ολάντ και την κατάργηση των δικαιωμάτων, την οικονομική κρίση στην Ιταλία να βαθαίνει» και την ίδια στιγμή «οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας πραγματοποιούν ακροδεξιά στροφή με κορυφαίο παράδειγμα το προσφυγικό».

Για την Ελλάδα και το προσφυγικό

«Κάτω από την κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, οι διαφορές μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς εξαφανίζονται. Το βλέπουμε παντού και ειδικά στην Ελλάδα με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και με τον Τσίπρα να αναλαμβάνει τη βρώμικη δουλειά στο προσφυγικό για την Ευρώπη, στέλνοντας πίσω στη Τουρκία τους πρόσφυγες και όχι μόνο εκεί. Δείτε την στάση της Ελλάδας απέναντι στο Ισραήλ. Ούτε οι ΗΠΑ δεν έχουν τόσο φιλικές σχέσεις μαζί τους. Ο Τσίπρας έχει γονατίσει μπροστά σε οποιαδήποτε κατεστημένο» υποστήριξε Ταρίκ Αλί.

Σε σχέση με την υψηλή ανεργία που μαστίζει τη νεολαία σε όλη την Ευρώπη, τόνισε την ανάγκη για μια αριστερή απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Άλλωστε όσοι μιλήσαμε για LEXIT, τονίζαμε συνέχεια ότι θα εργαστούμε με όλους τους συντρόφους για να το πετύχουμε» εξήγησε.

Ο Ταρίκ Αλί, σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός», τόνισε μιλώντας στο συνέδριο: «Κουνιούνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, γι’ αυτό και η τραγωδία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, στον οποίον όλη η ευρωπαϊκή Αριστερά είχε εναποθέσει τις ελπίδες της και γι’ αυτό σοκαριστήκαμε και νιώσαμε κατάθλιψη όταν έγινε η μεγάλη στροφή».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top