Διεθνή

Δικαστική ήττα της Κίνας στις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα

256A5A9991F6D08D55C083679F0A484D.jpg

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής. όμως το διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, ότι έχει ιστορικό και αποκλειστικό έλεγχο των πλούσιων υδάτων.

Νίκη στις Φιλιππίνες στην πολύκροτη δικαστική διαμάχη τους με την Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα έδωσε το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής, όμως το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, ότι έχει ιστορικό και αποκλειστικό έλεγχο των πλούσιων υδάτων.

Η κινεζική κυβέρνηση πάντως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την απόφαση της Χάγης, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν καλέσει να σεβαστεί την ετυμηγορία.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως το Πεκίνο «δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει» την κρίση του δικαστηρίου της Χάγης.

Τα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και τέσσερις ακόμα χώρες, και αποτελούν σταθερή πηγή έντασης στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Το υπέδαφος της Νότιας Σινικής είναι πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα νερά είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ συνιστά και τεράστιο κόμβο εμπορίου, με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα να περνούν κάθε χρόνο από την περιοχή.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top