Πολιτική

Διπλό μέτωπο της Συγγρού με άρωμα επενδύσεων

nd1-735x459.jpg

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε περιοδεία στο Λονδίνο και εν συνεχεία στη Φρανκφούρτη, η Νέα Δημοκρατία κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, εγκαλώντας την για αντιδημοκρατικές καθεστωτικές πρακτικές και «παιχνίδια με τους θεσμούς».

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος εγκαλεί το Μαξίμου με αφορμή την ολοκλήρωση της υποβολής προτάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, για «αυταρχική προσπάθεια να ελέγξει την ενημέρωση», 50 βουλευτές της Συγγρού κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη γα τις Ανεξάρτητες Αρχές. Με την ερώτηση οι γαλάζιοι βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για «διασυρμό της χώρας» τονίζοντας ότι «αγγίζει τον πυρήνα της ίδια της Δημοκρατίας, της θεμελιώδους διάκρισης των εξουσιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας», ενώ παράλληλα ζητούν να παρουσιαστεί και η πλήρης αλληλογραφία μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ΝΔ έχοντας αναδιαμορφώσει το πρόγραμμα των συναντήσεών του στο Λονδίνο, περιορίζεται σε επαφές με εκπροσώπους επενδυτών επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στο κινεζικό «σαφάρι» του Αλέξη Τσίπρα. Οι προγραμματισμένες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών στη Ντάουνινγκ Στριτ ακυρώθηκαν, καθώς μετά το Brexit ελλοχεύουν κίνδυνοι «τοξικότητας», όπως εκτιμάται στη Συγγρού. Με τις συναντήσεις με επενδυτές ο κ. Μητσοτάκης προσδοκά να καταστήσει σαφές το πλάνο του για τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος με βαθιές μεταρρυθμίσεις και εξάλειψη της γραφειοκρατίας, επιχειρώντας να υπογραμμίσει εντός και εκτός συνόρων την προσήλωσή του στην προσέλκυση επενδύσεων σε αντίθεση με τις αβελτηρίες της σημερινής κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώθηκαν και στην περίπτωση της Cosco.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με επιτελικά στελέχη της PIMCO, ενώ σήμερα το πρωί η ατζέντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει πρόγευμα εργασίας και τετράωρο επενδυτικό forum. Συνεργάτες του επικεφαλής της ΝΔ επισημαίνουν πως οι επενδυτικοί οίκοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στις προτάσεις της ΝΔ που βασίζονται στην άμεση εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού «μπουκέτου» αμέσως μόλις κερδηθούν οι εκλογές. Στόχος θα είναι όπως σημειώνουν, η προτεραιότητα στις δουλειές μέσα από δίκαιες και σωστές μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 δις ευρώ επενδύσεις την επόμενη πενταετία για να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας ετησίως.

Μεγάλο βάρος ρίχνει η ΝΔ στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο κ Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει εκ νέου το εναλλακτικό σχέδιο της ΝΔ που είχε θέσει επί τάπητος και το ΕΛΚ στις Βρυξέλλες για διαφορετικό μείγμα πολιτικής με 2% πρωτογενή πλεονάσματα και 4% ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό προφίλ του κ. Μητσοτάκη και οι συμμαχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στη ΝΔ δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα από το νέο αδιέξοδο το οποίο βλέπουν να διαμορφώνεται για την κυβέρνηση με φόντο την εκρηκτική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, τον κοινωνικό αναβρασμό από το “λογαριασμό” της συμφωνίας και τη δεύτερη αξιολόγηση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top