Οικονομία

ΕΒΕΠ: Τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου θηλιά για τις επιχειρήσεις

550_334_521484.jpg

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με το αδιέξοδο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, με αφορμή και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, την ώρα που νέα «λουκέτα» απειλούν εκατοντάδες επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας δοκιμάζει σκληρά την αγορά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες αυξήθηκαν στα 5,77 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ανήλθαν σε 1,259 δισ. ευρώ, τα συνολικά φέσια του Δημοσίου προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Αναλυτικότερα:

1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου σε ιδιώτες:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, ανήλθαν στα 6,69 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

• Τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων το 1,6 δισ. ευρώ ανήκει στον ΕΟΠΥΥ.

• Το 1,18 δισ. ευρώ αποτελεί μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

• Το 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.

• Τα 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.

• Τα 519 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.

• Τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Από τα 6,69 δισ. ευρώ τα 5,51 δισ. ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, ενώ το υπόλοιπο 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές ΦΠΑ.

Όπως σημειώνεται, σε σχέση με το Μάρτιο του 2016 η κατάσταση διαμορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα (6,67 δισ. ευρώ), κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει για την ετήσια σύγκριση των μεγεθών (Απρίλιος 2015), καθώς μέσα σε ένα έτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 1,86 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, από τη στιγμή που στη διάρκεια του Ιουνίου υπολογίζουν πως οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε προμηθευτές/ιδιώτες ανέρχονται περίπου στα 9,2 δισ. ευρώ.

2. Μέσος χρόνος επιστροφής ΦΠΑ από το Δημόσιο σε δικαιούχους – ΓΓΔΕ:

• Ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ στις 28 από τις 113 Εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4 χρόνια.

• Αν και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με τον μέσο χρόνο αναμονής να εκτιμάται στις 239 ημέρες.

• Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΔΕ στις αρχές Ιουνίου, οι συνολικές αιτήσεις προς πληρωμή ανέρχονται σε 9.985, συνολικού ύψους 986,7 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο όμως των παραπάνω αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ, οι 5.271 παραμένουν σε αναμονή, άνω των 90 ημερών, με το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό να ξεπερνά τα 792 εκατ. ευρώ.

3. Μέσος χρόνος αποπληρωμής οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες – Έκθεση «European Payment Report 2016».

• Υπερδιπλάσιος είναι φέτος ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε σύγκριση με το 2015, καθώς κατά μέσο όρο ανέρχεται στις 115 ημέρες από 49 ημέρες το προηγούμενο έτος. Η συγκεκριμένη διαπίστωση προέρχεται από τη φετινή έκθεση «European Payment Report 2016» της Intrum Justitia (Φεβρουάριος – Απρίλιος 2016), μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην είσπραξη οφειλών και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

• Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος συμβατικός χρόνος πληρωμής, στις 91 ημέρες σε σύγκριση με 35 την περυσινή περίοδο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων καταδεικνύει την ετήσια ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες/προμηθευτές του, παράμετρος η οποία δυσχεραίνει περαιτέρω την ελλειμματική ρευστότητα της αγοράς. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις με “λουκέτα” και “κανόνια” είναι άμεσα ορατές στην πραγματική οικονομία, καθώς σφίγγει ασφυκτικά πλέον η θηλιά στο λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους.

Οι ΜμΕ συχνά βρίσκονται σε αδύναμη θέση, γιατί στην πραγματικότητα, υποχρεώνονται να περιμένουν πάνω από 100 ημέρες, κατά μέσο όρο, για να εισπράξουν τα τιμολόγιά τους, με αποτέλεσμα μία στις τέσσερις πτωχεύσεις να οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών και επισφάλειες.

Αυτό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγεί σε αλλοίωση του επιχειρηματικού χάρτη, σε απώλεια 450.000 θέσεων εργασίας και τζίρου 25 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο. Αντί, να ψάχνουμε, επομένως, για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, σωστότερο θα ήταν ιδιαίτερα στη χώρα μας, να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα με αυτά του εξωτερικού χρέους».

ΠΗΓΗ: Euro2day

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top