Οικονομία

Εφοριακοί-τουρίστες ελέγχουν 1.545 ξενοδοχεία

eforia.medium.jpg

Μεγάλη επιχείρηση για να διαπιστώσει αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι «ειλικρινείς» απέναντι στην εφορία για τα ποσά που δηλώνουν και το ΦΠΑ που αποδίδουν έχει ξεκινήσει η φορολογική διοίκηση με εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Η ΓΓΔΕ έλαβε από το υπουργείο Τουρισμού στοιχεία για 10.114 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία βάσει κριτήρια ανάλυσης κινδύνου επέλεξε προς έλεγχο τα 1.545.

Η επιλογή έγινε βάσει του πόσο δημοφιλής είναι η περιοχή που βρίσκεται η τουριστική μονάδα, με κριτήριο την κατηγορία ξενοδοχείου, αλλά και βάσει του πλήθους των δωματίων που διαθέτει.

Οι ελεγκτές, όπου αυτό απαιτείται, θα εμφανίζονται στα ξενοδοχεία ως πελάτες για να διαπιστώσουν εάν όσα αναγράφονται στην ηλεκτρονική σελίδα του ξενοδοχείου για την πληρότητα ή τις τιμές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν με βάση τα στοιχεία αυτά πληρώνονται οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο.

Στόχευση της ΓΓΔΕ είναι να εξακριβώσει την δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές ανά διανυκτέρευση των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων προκειμένου να καταλήξει εάν πραγματικός τους τζίρος είναι και αυτός που δηλώνουν στην εφορία.

Δημιούργησε ειδική εφαρμογή που διαθέτει δεδομένα από το υπουργείο Τουρισμού και στην οποία εντάσσονται στοιχεία όπως η απόκλιση μεταξύ χαμηλότερης και υψηλότερης τιμής, κ.α..

Το ενδιαφέρον είναι πως οι επιχειρήσεις του δείγματος ελέγχονται ως προς τις τιμές και τις πληρότητες αρχικά μέσω διαδικτύου και ιστοσελίδων – μηχανών τουριστικών κρατήσεων και εν συνεχεία μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και επιτόπιων ελέγχων με τους εφοριακούς να παρουσιάζονται και στις δύο περιπτώσεις ως πελάτες.

Το πρώτο κύμα ελέγχου ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου και θα ακολουθήσουν ένα δεύτερο κύμα ελέγχου μεταξύ 1-15 Αυγούστου και το τελευταίο κύμα ελέγχου μεταξύ 16-31 Αυγούστου.

Comments


Δημοφιλέστερα

To Top