Οικονομία

Εγκαταλείπει το στόχο πλεονασματικού προϋπολογισμού το 2020 ο Όσμπορν

2011-09-05t145254z_1450753150_lm1e795151

Δεν θα επιμείνει σε ένα βασικό σημείο της πολιτικής του, που αφορούσε τη μετατροπή του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας σε πλεόνασμα έως το 2020, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

«Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει δημοσιονομική αξιοπιστία, άρα θα συνεχίσουμε να είμαστε σκληροί με το έλλειμμα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σε ό,τι αφορά την επίτευξη πλεονάσματος έως τα τέλη αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Όσμπορν σε ομιλία του. «Αυτή είναι ακριβώς η ευελιξία που οι κανόνες μας προβλέπουν».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε χθες ότι η βρετανική οικονομία θα δεχθεί πλήγμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit που βύθισε τη χώρα σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.

Ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα, πολλοί οικονομολόγοι είχαν αμφισβητήσει την ικανότητα του Όσμπορν να πετύχει πλεόνασμα έως τα τέλη της δεκαετίας λόγω του ύψους των περικοπών δαπανών ή των φορολογικών αυξήσεων που θα χρειάζονταν για αυτό. Ο Όσμπορν κληρονόμησε ένα έλλειμμα άνω του 10% του ΑΕΠ όταν έγινε υπουργός Οικονομικών το 2010. Έκτοτε το έλλειμμα μειώθηκε και διαμορφώθηκε λίγο κάτω από το 4% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2015/16 που έληξε τον Μάρτιο. Όταν πέρυσι ο Όσμπορν ανακοίνωσε ένα νέο δημοσιονομικό πλάνο, περιέλαβε σε αυτό μια ρήτρα που απάλλασσε την κυβέρνηση από την υποχρέωση να πετύχει πλεόνασμα στην περίπτωση πλήγματος στην οικονομία.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top