Πολιτική

Εγκρίθηκαν 6.029 αιτήσεις ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών

%CE%99%CE%98%CE%91%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%

Περισσότερες από 6.000 αιτήσεις απόδοσης ιθαγένειας, στη δεύτερη γενιά μεταναστών στην Ελλάδα, έχουν εγκριθεί ένα χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου 4332/2015, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο, ήδη έχουν υποβληθεί 27.720 αιτήσεις για απονομή ιθαγένειας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Από αυτές έχουν εγκριθεί οι 6.029 αιτήσεις, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζουν ότι η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών στην Ελλάδα «προχωρά με γοργά βήματα», παρά τις μικρές καθυστερήσεις που υπήρξαν «λόγω προβλημάτων στη μηχανογραφική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών».

Επίσης, σημειώνεται ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η απονομή ιθαγένειας στις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου 3838/2010, οι οποίες διεκπεραιώθηκαν κατά προτεραιότητα.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι οι τροποποιήσεις του νόμου 4332/2015 στις διατάξεις του Κώδικα Μετανάστευσης έχουν αυξήσει τις ισχυρές άδειες διαμονής, που ανέρχονταν στις 31 Μαΐου 2016 σε 561.308, ενώ στις 3 Ιουνίου 2015 ήταν 527.264.

Η βελτίωση της διαδικασίας απονομής άδειας διαμονής σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που έγινε με τον ίδιο νόμο, αύξησε και τις ισχύουσες άδειες διαμονής γι’ αυτή την κατηγορία, από 24.461 σε 36.609, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στις κατηγορίες εξαιρετικών λόγων, μελών οικογένειας πολίτη τρίτης χώρας, επί μακρόν διαμενόντων και αδειών ιδιοκτητών ακινήτων.

Σημειώνεται δε, ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης άδειας εργασίας στους εργάτες γης, που αφορά δυνητικά 55.320 θέσεις στη χώρα, όπως προκύπτουν από τα καταμετρημένα κενά που έχουν προσδιορίσει οι περιφέρειες της χώρας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ότι «παρά την προσφυγική κρίση που συντάραξε τη χώρα το 2015, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν αμελήσει την τακτοποίηση της διαμονής όσων διαβιούν παράνομα στη χώρα».

Η χορήγηση κινήτρων για την καταγραφή της παράνομης απασχόλησης και η βελτίωση στη διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής σε όσους αποδεδειγμένα διαβιούν στη χώρα για πολλά χρόνια «είναι τα κύρια μέσα με τα οποία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράτυπης διαμονής στη χώρα».

Για το σκοπό αυτό, καταλήγει, θα προωθηθούν σύντομα τροποποιήσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, «προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης της ένταξης των νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στη χώρα, όπως επίσης και της περαιτέρω βελτίωσης της διαδικασίας χορήγησης αδειών διαμονής».

Ανακοίνωση από το «Ποτάμι»

Σχετική ανακοίνωση για τον ένα χρόνο από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια εξέδωσε σήμερα και το «Ποτάμι», στην οποία καταγγέλλει ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις από το 2010 «βρίσκονται ακόμη στα συρτάρια Δήμων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων», ότι οι αιτήσεις των νέων δικαιούχων «δεν έχουν επίσης ακόμη διεκπεραιωθεί, με τις σχετικές προθεσμίες να ορίζονται από έξι μήνες ως ένα έτος» και ότι δικαιούχοι περιμένουν μέχρι και επτά μήνες «για να λάβουν βεβαίωση φοίτησης από τις συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, ώστε να έχουν στη συνέχεια δικαίωμα να υποβάλουν την αίτησή τους».

Τέλος, παρατηρεί ότι χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εκτός πλαισίου, μην καταφέρνοντας να λάβουν άδεια διαμονής, λόγω των κωλυμάτων που τίθενται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Το «Ποτάμι» ζητάει «να κινητοποιηθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό τη στενή επίβλεψη των υπηρεσιακών και πολιτικών προϊσταμένων τους, προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης εφαρμογής του νόμου, σύμφωνα και με τις στοιχειώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Καθυστερήσεις «βλέπει» και η «Generation 2.0»

Καθυστερήσεις στη διαδικασία της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς διαπιστώνει και η οργάνωση νέων μεταναστευτικής και ελληνικής καταγωγής «Generation 2.0».

Μέλη της οργάνωσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις κατά τη συγκέντρωση από τον αιτούντα, των δικαιολογητικών από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Αντί αυτό να γίνεται αυτεπάγγελτα μεταξύ των υπηρεσιών, ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει από τη μία υπηρεσία στην άλλη για να κάνει αίτηση για το πιστοποιητικό φοίτησης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Χρειάζονται δύο με τρεις μήνες για να κάνει την αίτηση και άλλους τόσους μήνες για να πάρει το σχετικό πιστοποιητικό», εξηγούν.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top